*Nettavisen* Økonomi.

- Tam forestilling

Foto: NA24 Montasje (Scanpix / NA24)

Celina, Stein Erik, Fred. og Jon Fredrik var der. - Etikk er blitt mainstream.

10.06.08 16:29

- Vi har hørt det meste før, hvis vi bare har lyttet, sier generalsekretær Jan Borgen i Transparency International Norge, og legger til at konferansen ble en tam forestilling.

NA24 - din næringslivsavis

Under tittelen «Samfunnsansvar – et konkurransefortrinn?» innledet næringsminister Dag Terje Andersen årets eierskapskonferanse i næringsdepartementet.


Toppmøte
Salen var sprengt med finanstopper som Stein Erik Hagen, Torleif Enger, Rune Bjerke, Fred. Olsen, Jon Fredrik Baksaas, Johan H. Andresen og mange flere.

- Det mest positive var at så mange næringslivstopper var tilstede, sier Borgen, og mener det vitner om at tema er i ferd med å bli «mainstream».

- Men ellers fremkom intet nytt, sier han.

Borgen mener retorikken tilslører, og innholdsmessig var det lite å ta tak i.

Hoppet bukk
Generalsekretæren mener statsråden og de andre foredragsholderne hoppet bukk over de virkelige dilemmaene hvor etikken settes på prøve. Med et lite unntak fra kommunikasjonssjef Marianne Barner i Ikea som snakket om deres samfunnsansvar.

- Der etikken får konsekvenser, trumfer forretningsmessige hensyn, og der leverandører må vrakes, og personer må stilles til personlig ansvar for regelbrudd og muligens gå, sier han, og legger til at disse vanskelige og kritiske valgene ikke blir omtalt.

- Ennå det er dem alle egentlig går og tenker på, blir snakket om samfunnsansvar ikke annet enn tamt. Så møtet ble en tam forestilling, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

Har handlet
Næringsministeren tar ikke krikken til seg. Han mener forumet er viktig fordi så mange eierskapsrepresentanter var på plass, og fikk med seg et aktuelt tema.

- Vi ser også et konkret resultat i Telenor-saken i Bangladesh hvor en underleverandør fikk sparken fordi de ikke rettet seg etter våre HMS-krav, sier han.

Ministeren tror også mange næringslivstopper vil høre hva staten mener om disse temaene. Han får støtte fra to ytterpunkter i norsk næringsliv.

- Det er veldig bra at næringsministeren skaper en arena for å finne felles løsning der politikere og beslutningstagere kan forene sine ambisjoner om å utøve en bærekraftig og verdiskapende eierskap, sier investor Celina Midelfart til NA24.

- Jeg synes innledningen til Andersen var bra, sier investor Fred. Olsen tilNA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke lett
Borgen mener statsråden kunne borret dypere i dilemmaene knyttet til leverandører og underleverandører. Han stiller spørsmålet om hvor langt ned i kjeden staten mener at samfunnsansvaret rekker.

- Hvordan forventer staten disse dilemmaene løst. Ingen sier det er lett, men statsråden lot en gyllen anledning gå fra seg til å si noe som ga veiledning om hva eieren tenker. Møtet ga et for rosenrødt bilde av virkeligheten, sier generalsekretær Jan Borgen i Transparency International Norge til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.