- Tegningene skader atomforhandlinger

Arabiske land er ikke villige til å presse Irans president Mahmoud Amedinejad så lenge konflikten om Muhammed-tegningene skygger for forholdet til Vesten.

21.02.06 08:31

Det mener den iranske forskeren Abbass Kham Ehyr ved universitetet i Teheran.

Mandag startet USAs utenriksminister Condoleezza Rice på en rundtur i Midtøsten for å få arabiske land til å stille seg bak presset fra vestlige land mot Irans atomprogram. Men det blir ingen enkel jobb, mener Abbass Kham Ehyr.

- Situasjonen i dag er at den muslimske og arabiske verden er i konflikt med vestlige land på grunn av Muhammed-karikaturene. Arabiske ledere mener også at islamistiske grupper har fått mer makt i Egypt og i de palestinske selvstyreområdene, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ehyr er peker også på at den ustabile situasjonen i Irak gjør det desto viktigere for landene i Midtøsten å ha et godt forhold til Iran.

Norge rolle
Statssekretær i UD, Raymond Johansen, er i Iran for å snakke om atomvåpen og volden etter Muhammed-karikaturene.

- Jeg tror at Norges stemme er en av stemmene i Europa som støtter dialog og ønsker en fredelig løsning i saken om Irans atomprogram. Forhold mellom Iran og Norge er godt. Det er viktig at Norge lytter til hva de iranske myndighetene har å si, og overleverer budskapet til andre vestlige land, og særlig USA, mener Abbass Kham Ehyr.

Forhandler i Moskva
I helgen ble det klart at Bush-administrasjonen vil bruke 75 millioner kroner på å fremme demokrati i Iran. Samtidig startet Russland og Iran forhandlinger mandag med sikte på at Russland skal produsere anriket uran til bruk i iranske kjernekraftverk.

Ehyr tror USA har startet en mediekrig mot Iran. Dersom atomforhandlingene blir mislykket, kan frontene bli enda skarpere, tror han.

- Iran trenger garantier for at Russland ikke ødelegger Irans atomprogram. Iran ønsker heller ikke å gi bort alle nøklene til anleggene sine. Derfor ønsker Iran at at en tredjepart må være med i en avtale med Russland, for eksempel Kina eller India, sier Ehyr til TV 2 Nettavisen.

Abbass Kham Ehyr peker også på at gasskrisen mellom Russland og Ukraina har spredt usikkerhet om hvor mye russerne er til å stole på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.