- Teheran vil forhandle

- Iran er villige til å forhandle om sitt atomprogram. Det sier FNs generalsekretær Kofi Annan.

12.01.06 22:51

FNs generalsekretær Kofi Annan. Foto: (Foto: EPA/Scanpix)

Annan hadde torsdag en 40 minutter lang telefonsamtale med Irans sjefsforhandler når det gjelder atomspørsmål, Ali Larijani, skriver AP. Her ble han fortalt at Teheran er interessert i forhandlinger med Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

- Han forsikret overfor meg at de er interessert i seriøse og konstruktive forhandlinger, men denne gangen innenfor en tidsplan, sa Annan. Ifølge FN-sjefen viste Teheran til at de sist gang forhandlet i to og et halvt år uten å komme noen vei.

Utenriksministrene i Tyskland, Storbritannia og Frankrike sa torsdag at forhandlingene med Iran om atomvåpenprogrammet har kommet inn på en blindvei og at spørsmålet nå må bringes inn for FNs sikkerhetsråd, som kan vedta sanksjoner.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice var raskt ute og sa at også amerikanerne mener dette er en sak for FNs sikkerhetsråd.

Hun ba om at det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, kaller sammen til et ekstraordinært møte. Det er IAEA som formelt bringer en slik sak inn for FNs sikkerhetsråd.

Den europeiske sabelraslingen overfor Iran kom to dager etter at Iran brøt FN-plomberingen ved en anrikingsfabrikk for uran og uttalte at de gjenopptar sin atomforskning etter en to år lang pause.

- Jeg er svært bekymret, svarte Annan da reporterne spurte han ut om dette.

Mens Iran insisterer på at deres forskning retter seg mot et fredelig atomprogram, er det et faktum at anriking av uran også kan bane vei for utvikling av kjernefysiske våpen. Særlig amerikanerne har uttrykt sin klare bekymring for at dette er Teherans målsetting.

Annan sa han ringte Larijani for innstendig å be ham hindre en opptrapping av konflikten mellom Iran og FN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.