NA24.no

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor går av tre dager etter en eventuell amerikansk tiltale mot datterselskapet Vimpelcom.
Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor går av tre dager etter en eventuell amerikansk tiltale mot datterselskapet Vimpelcom. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

- Telenor kan bli straffet i USA

Sist oppdatert:
Tre dager etter at Jon Fredrik Baksaas går av som konsernsjef i Telenor i august, kan det bli reist tiltale mot Telenor-eide VimpelCom i USA, skriver Klassekampen.

Den svenske påtalemyndigheten opplyser at amerikanske myndigheter kan reise tiltale i Vimpelcom-saken allerede 20. august i år. Det kommer fram i en rettsprotokoll fra Stockholm tingsrätt som Klassekampen har fått tilgang til.

Det betyr at amerikanske etterforskere mener de kan bevise at straffbare handlinger har funnet sted i forbindelse med Telenor-eide Vimpelcoms kjøp av telelisenser i Usbekistan. Siden VimpelCom er børsnotert i USA, er selskapet underlagt amerikanske antikorrupsjonsregler og kan dømmes i en amerikansk domstol.

Dersom Vimpelcom blir straffet i USA går det troll i ord for det Bill Browder uttalte til Nettavisen i et et ekslusivt intervju i mars 2013.

Browder var den største finansielle investoren på Moskva-børsen frem til 2005, da han ble hevet ut av Putin. Han hadde 4,5 milliarder dollar under forvaltning, men stilte kritiske spørsmål om korrupsjon.

Fra Det store intervjuet med Bill Browder:

- Blir det for enkelt for Telenors ledelse å gjemme seg bak at de ikke er operative i VimpelCom?

- I USA ville Telenor-ledelsen havnet i fengsel, hvis de vet at det drives med korrupsjon, og lukker øynene.

- De innrømmer ikke at de vet?

- Men de burde vite, og det er nok til at amerikanske myndigheter hiver dem i fengsel.

- Kan bli en pinlig affære
Beate Sjåfjell, professor i selskapsrett ved Universitetet i Oslo, sier at en tiltale i USA vil bli en pinlig affære for Telenor.

– Det understreker alvoret i saken, og setter Telenor-styrets taushet og manglende reaksjon overfor konsernsjefen i et enda mer grelt lys, sier hun.

Seks Telenor-topper, blant dem konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, har ifølge Klassekampen behandlet betalinger som nå etterforskes som bestikkelser.

Mads Andenæs, professor i selskapsrett ved Universitetet i Oslo, mener Telenor-toppene risikerer straff.

– Amerikansk rett har presise vilkår for straffbarhet. Hovedregelen er strafferettslig forsett, men det er også flere bestemmelser hvor forskjellige former for uaktsomhet vil holde, sier han.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere