NA24.no

- Telenor må deles i to

Partiet Venstre har fått nok. De mener Telenor bør splittes i to selskaper.

I kjølvannet av den store NIX-debatten som har rast i sommer, har landsstyret i Venstre bestemt seg for at de vil jobbe for å splitte Telenor i to deler: Én del som arbeider med infrastruktur og en annen del som arbeider med tjenester.

Partiet mener selskapet rett og slett har blitt for mektige, og mener at Telenors frakobling fra NIX viser at selskapet har en altfor stor markedsposisjon i det norske bredbåndsnettet. Hovedproblematikken er da først og fremst at Telenor både selger tjenester og infrastrukturen som gir sine kunder tilgang til konkurrerende tjenester.

I en pressemelding om vedtaket skriver Venstre at dagens utvikling i verste fall kan føre til at internett vil gå fra å være fritt og uavhengig tog til å bli styrt av de største aktørene innenfor infrastruktur og innhold.

Partiet påpeker også at den samme diskusjonen foregår i Sverie der det svenske post- og teletilsynet har foreslått å skille ut aksessnettet i et eget selskap, og at Telenor der støtter en slik oppsplitting.

- Venstre vil derfor skille ut aksessnettet i et eget selskap. Dette vil hindre at Telenor fortsatt får dominere hele verdikjeden på nettet. Venstre oppfordrer nå samferdselsministeren til å sette i gang en utredning med sikte på et slikt skille også i Norge, skriver partiet i en pressemelding.

Telenors tekniske konserndirektør Berit Svendsen har tidligere fortalt til Nettavisen at de mener dette er et skritt i feil retning, og at for eksempel staten neppe vil være rette aktør til å styre det norske aksessnettet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere