*Nettavisen* Økonomi.

- Telenor nær skilsmisse

Beskyldninger om brudd på børsloven og innsidehandel.

07.06.07 10:12

Telenor tok onsdag ut søksmål ved en føderal distriktsdomstol i New York mot Alfa-gruppen og tilknyttede selskaper.

NA24 - din næringslivsavis

Saksøker partner
Søksmålet kommer etter det Telenor mener er flere brudd på amerikansk børslov i forbindelse med deres kjøp av 9,5 prosent av den russiske mobiloperatøren VimpelCom mellom august 2006 og mai 2007. Det skal også være minst to tilfeller av innsidehandel.

- Telenor har gått til dette skritt for å beskytte sine og øvrige aksjonærers rettigheter og interesser i VimpelCom, sier Jan Edvard Thygesen, konserndirektør og leder av Telenors aktiviteter i Sentral- og Øst-Europa i en pressemelding.

Søksmålet, som er rettet mot Altimo, Eco Telecom, CTF Holdings, Crown Finance og Rightmarch er tatt ut i distriktsdomstolen i Southern District i New York.

Carnegie-analytiker Espen Torgersen tror denne saken bare er nok ett skritt i retning av at Telenor og Alfa-gruppen skal skilles.

- Selskapene har aldri vært så nærme en skilsmisse som nå. Nå er det bare snakk om posisjonering før de skal avgjøre hvordan de to skal skilles og hvordan eierandelene skal forvaltes, sier han til NA24.

Vil skilles
Telenor bekrefter at de ønsker å trekke seg ut av det skrantende ekteskapet med Alfa-gruppen. Men før det skjer skal de gjennom oppgjøres time.

- Vi må gjennom det samme som alle andre ekteskap som tar slutt. Hvem skal sitte igjen med hva og til hvilken pris?, sier Telenors pressetalsmann Dag Melgaard til NA24.

Han understreker imidlertid at Telenor ikke har noen bråhast med skilsmissen.

- Selv om det nok hadde vært best for begge parter at vi hadde skilt lag så fort som mulig ligger det ingen ting på bordet akkurat nå, sier han.

Alfa-gruppen har ennå ikke besvart anklagene fra Telenor som ble sendt inn i natt norsk tid til den amerikanske retten.

- De har 20 dager på å besvare søksmålet, siden det kom i natt har de vel knapt nok hatt tid til å lese søksmålet så vi regner ikke med noen reaksjon på en stund, sier Melgaard.

Verken sjefen for Alfas telekomdivisjon Altimo, Alexei Reznikovich, eller selskapets kommunikasjonsdirektør Kirill Babaev var tilgjengelig for kommentar da NA24 ringte det russiske selskapet.

Børslovbrudd og innsidehandel
I anklagen fra Telenor beskrives det hvordan Alfa-gruppens styremedlemmer i VimpelCom, Alexey Reznikovich, Oleg Malis og Mikhail Fridman i to tilfeller mottok forhåndsinformasjon om VimpelCom's økonomiske resultater og foreslåtte utbytte. Deretter skal de ha medvirket til at Eco Telecom og andre berørte i Alfa-gruppen kjøpte VimpelCom ADS'er og aksjer i det åpne markedet før VimpelCom offentliggjorde denne informasjonen.

Telenor eier 29,9 prosent av de stemmeberettigede aksjene i VimpelCom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.