NA24.no

- Terra er ikke noe stort tap

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX (SCANPIX)
Svein Gjedrem bryr seg ikke så mye om at Terra Securities forsvinner.

- Det er ikke noe stort tap for den norske finansnæringen at vi har mistet Terra Securities. Det er et tap for kommunesektoren, men det påvirker ikke den samlede etterspørselen i økonomien. Det er nokså isolert, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er en tragedie for de kommunene det gjelder, men det har ikke noen store makroøkonomiske konsekvenser, sier han

Ikke full kontroll
Syv norske kommuners milliontap på strukturerte produkter i det amerikanske kredittmarkedet kom som lyn fra klar himmel.

Men selv om norske banker og forsikringsselskaper ifølge Kredittilsynet i liten grad er eksponert for strukturerte produkter eller hedgefond i det amerikanske markedet, har ikke norske myndigheter full kontroll.

Tirsdag presenterte sentralbanksjef Svein Gjedrem rapporten om finansiell stabilitet. Han utelukket ikke at flere aktører kan måtte ta tap på den typen strukturerte produkter som Hattfjelldal, Rana, Vik og fire andre norske kommuner nå må gjøre.

- Tillitvekkende
- Vi har ikke full oversikt over hva som er i livsforsikringsselskaper, pensjonsfond eller bedrifter som har sparekapital. Vi får jo håpe at de som ellers måtte ha investert i risikofylte produkter har spredd risikoen noe bedre enn disse kommunene har lyktes med, sier Gjedrem til NA24.

Gjedrem mener det er tillitvekkende at vi har tilsynsmyndigheter som griper inn og rydder opp i forhold som blir avdekket, på den måten Kredittilsynet gjorde da de tok konsesjonen fra Terra Securities.

- Et avgrenset problem
Gjedrem avviser at Terra-saken vil ha noe å si for tilliten til andre deler av sparebankene enn de 78 Terra-bankene.

- Terra-gruppen har tapt omdømme, men det er i første rekke et problem for Terra-gruppen selv, som de må arbeide over lang tid på å rette opp.

I hvilken grad det har påvirkning på den øvrige sparebanknæringen, mener Gjedrem er vanskelig å si. Men isolert sett er det et problem for Terra-gruppen som kun har en markedsandel på seks til syv prosent av det samlede bankmarkedet, mener han.

- Det er et avgrenset problem, sier sentralbanksjefen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere