NA24.no

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen

- Terrorfrykten er overdimensjonert

Sist oppdatert:
Religionsforsker Kari Vogt mener karikaturtegningene kan utløse sterke reaksjoner, men frykter ikke økt terrorfare.

Vogt oppfordrer media til å gi et mer nyansert bilde etter at flere militante grupper i Palestina i går truet Norge og nordmenn med aksjoner . Truslene kom etter at det kristne norske tidsskriftet Magazinet trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed, noe som er blasfemi i muslimers øyne.

I går sa mulla Krekar til TV 2 Nettavisen at tegningene er en krigserklæring mot muslimer.

- En episode som dette kan selvsagt utløse voldelige reaksjoner hos enkeltpersoner eller ekstreme grupper, men jeg ser likevel ingen grunn til å dramatisere situasjonen. Det er et sykdomstegn i samfunnet at vi overdramatiserer dette. Det er ikke farlig at mulla Krekar kommer med krigserklæringer fra Grønland, sier islamekspert Kari Vogt til TV 2 Nettavisen.

- Overse Krekar
Vogt har fulgt mulla Krekars gjøren og laden i Norge nøye de siste årene. Hun har også snakket med ham flere ganger personlig.

- Noen vil nå si at «endelig vet vi hva muslimer egentlig tenker». Men vi kan ikke legge særlig vekt på Krekars uttalelser, sier Vogt.

I en spørreundersøkelse Visendi har gjennomført for TV 2 Nettavisen, svarer nærmere42 prosent at de er mer redd for terror mot nordmenn etter at tegningene ble trykket.

- Bør nordmenn være bekymret?

- Nei. Krekar er en ekstremist. Når han roper «krig», så vet vi ikke en gang om han mener ordkrig eller væpnet krig. Media bør fokusere mer på moderate utsagnen fra muslimer som forklarer hvorfor de føler seg krenket av tegningene, sier Vogt.

- Vestlig arroganse
Etter flere trusler mot norske, danske, franske og tyske borgere på Gazastripen torsdag, er spenningsnivået svært høyt foran fredagsbønnen i Midtøsten.

Vogt sier til TV 2 Nettavisen at situasjonen for lengst er kommet ut av kontroll.

- Dette er en tilsynelatende liten sak, men som går rett inn i muslimske lands store problem – nemlig det de kaller vestlige lands arroganse. Det er farlig å utfordre store menneskegruppers identitet og stolthet, sier Vogt.

Hun mener Magazinets trykking av karikaturtegningene ikke handler om ytringsfrihet, men om politikk.

- Magazinet har under dekke av ytringsfrihet trykket tegningene for å provosere. Det er selvsagt et spørsmål om ytringsfrihet, men her er det langt flere nyanser. Magazinet har lenker til nykonservative grupper i USA som ønsker konfrontasjon, sier Vogt.

- Vil blåse over
- Vil tegningene påvirke nordmenns holdninger til innvandrere?

- La oss håpe at dette blåser over, men ting kan skje på veien. Dette blåses opp i media. Men hvis det ikke skjer voldshandlinger, så vil forhåpentligvis dette gå over på noen uker, sier Vogt.

Hun mener media må ta på seg noe av ansvaret for den opphetede situasjonen, og viser til pressens forkjærlighet for bilder av maskerte og bevæpnede muslimer i Midtøsten.

- Dette er en liten gruppe, og er ikke betegnende for de moderate muslimene. Det finnes finnes ekstreme grupper på begge sider, både på muslimsk og ikke-muslimsk side. Menneskelig dårskap er likt fordel både i øst og vest, sier Vogt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere