NA24.no

- Terrortopp trekker seg

Sist oppdatert:
Al-Qaida-leder byttes ut med iraker, hevder flere nettsteder med tilknytning til Al-Qaida.

Abu Mossab al-Zarqawi har gjort sitt i Irak, ifølge en pressemelding som er lagt ut på flere nettsider med nære bånd til Al-Qaida.

Terrororganisasjonen og fem andre opprørsgrupper har nå samlet seg under et «Jihadist-råd». Rådet skal ha blitt dannet i januar.

Lederen for det nye rådet er irakeren Abu Abulla Rashed Albagdahde. Samtidig har Abu Mossab al-Zarqawi trukket seg som leder for Al-Qaida i Irak, heter det i meldingen.

Jihadistene lover å fortsette angrepene mot amerikanske og irakiske styrker, men vil ikke lenger ta ansvar for selvmordsaksjoner mot sivile. I løpet av de siste månedene er flere hundre sivile irakere blitt drept i flere blodige selvmordsangrep. De fleste av de drepte har vært sjiamuslimer.

Bortføringer av utlendinger vil fortsette, men ingen gisler vil bli halshugget. I stedet vil de bli skutt, heter det i meldingen.

Mot utlandet
- Jeg tror al-Zarqawis gruppe her følger ordre fra Al-Qaidas nestleder Aymen Al-Zawahiri, som i fjor kritiserte drap på sivile, sier islamist-forskeren Diaa Rashwan til TV 2 Nettavisen.

Rashwan er forsker ved Al-Ahram-senteret for strategiske studier i Kairo.

Han tror også det er et viktig signal at jordaneren Al-Zarqawi byttes ut med en iraker.

- Skal Al-Qaida få mer støtte fra lokalbefolkningen, må gruppen ha en irakisk leder, mener han.

Han tror Abu Musab Al-Zarqawi nå vil konsentrere seg om terroraksjoner utenfor Irak.

- Dette er en alvorlig sak, og kan gjøre at Al-Qaida vil konsentrere seg mer om å styrte amerikansk-støttede regimer i arabiske land, sier Diaa Rashwan.

500 arrestert
Ifølge Iraks innenriksminister har iraksk politi arrestert cirka 500 personer som deltatt i terroraksjoner. Flere av de arresterte er arabere med europeisk bakgrunn, hevder han overfor den arabiske avisen Al-Sharq Al-Awsat.

Han avslører at 3000 opprørere har infiltrert politistyrkene og andre viktige sikkerhetsavdelinger.

Søndag ble 69 personer drept i irak. 16 av dem ble drept av amerikanske og irakiske styrker under kamper ved en moské i Bagdad. Se video her .

Resten ble drept i kamper mellom sunnier og sjiamuslimer, melder AFP. Mandag ble minst en person drept da en bilbombe eksploderte i Bagdad.

Mandag melder AP at irakisk politi har funnet ytterligere 12 lik i Bagdad. Ni av likene ble funnet vest i byen og hadde tau rundt halsen. De døde var også bakbundet og hadde bind for øynene.

Ved en militærbase i Mosul skal flere være drept etter at en bombe eksploderte mandag, melder Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere