- Thon-boikott bryter loven

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Kraftige reaksjoner etter milliardærens Frp-flørt.

03.09.13 13:13

Eiendomskongen Olav Thon skapte debatt da han sist uke støttet Fremskrittspartiet gjennom en helsides annonse i Aftenposten.

Flere svarte på annonsen med at de nå vil boikotte Thon Hotel, blant annet Småbrukarlaget og Fagforbundet.

I annonsen skriver den 90 år gamle milliardæren at han stemmer Fremskrittspartiet fordi:

  • Et sterkt Fremskrittsparti gjør det lettere for Høyre å føre høyrepolitikk.
  • Byråkratiet kan bygges ned.
  • De står for bærekraftig innvandringspolitikk.

...og fire andre punkter. Du kan lese dem i denne saken: Eiendomskongen omfavner Frp

- Grunn til å rope varsku
I Nettavisen sitt kommentarfelt har svært mange engasjert seg i debatten. Både positive og negative tilbakemeldinger pryder kommentarfeltet.

En som har engasjert seg, med debattinnlegg i Dagens Næringsliv, er Kurt Weltzien, stipendiat ved Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo.

Med overskriften «Meningssjikane og ulovlig boikott» skriver han et innlegg om hvorfor folk reagerer på Thon sin annonse i Aftenposten.

- Jeg antar at det er innholdet i budskapet (støtte til Frp), snarere enn formen (helsides annonser i flere aviser), som irriterer, skriver Weltzien.

Han mener dette sier mer om organisasjonenes ryggmargsrefleks.

- Rettslig er det imidlertid også grunn til å rope varsku. En slik boikott vil sannsynligvis være ulovlig etter boikottloven. Boikottloven forbyr nemlig boikottaksjoner hvis formålet er «rettsstridig». En boikott som har til hensikt å skade, og som er begrunnet ut fra «hevnfølelse eller personlig ondsinn», vil være rettsstridig, ifølge boikottlovens forarbeider, skriver Weltzien.

Foto: Trond Lepperød

- Dette er rettsstridig
Ifølge Weltzien bruker Thon sin grunnlovsfestede ytringsfrihet.

- Han ytrer støtte til et lovlig politisk parti. Småbrukarlagets leder begrunner ønske om boikott nettopp ut fra Thons støtte til Frp. Den boikottaksjonen kan derfor ikke ha annet siktemål enn å skade Thon økonomisk, som en hevn fordi Thon har ytret seg, skriver Weltzien.

- Den slags meningssjikane vil være rettsstridig. Småbrukarlaget bør derfor tenke nøye gjennom om dette er riktig fremgangsmåte for å erklære seg uenig med Frps politikk.

- Nisselue-bærer
Blant de som har gått offentlig ut for å boikotte Thon Hotel er Turid Birkeland, Rikskonsertene-sjef og tidligere kulturminister.

«Thon oppdaterte sin status som nisselue-bærer i dag ser jeg - så da blir min oppdatering ; sjekker ikke inn på Thon Hotel mer» kommenterte Birkeland på sin Facebook tirsdag kveld, sist uke.

Foto: Alexander Vestrum/Fredrik Varfjell

- At Thon stemmer Frp sjokkerer meg ikke, men er det en som kan prise seg lykkelig for all innvandringen vi har hatt i Norge, så er det nettopp Olav Thon og hans bransje. Derfor provoserer dette veldig, sier Turid Birkeland og viser til Thons støtte av Frps innvandringspolitikk.

Birkelands oppdatering ble «likt» av en rekke personer tirsdag kveld, blant andre journalisten og forfatteren Tor Milde, og tidligere handelsminister og LO-nestleder Jan Balstad.

Les mer her: Sjekker ikke inn på Thon Hotel mer

- Kan du velge riktig?
Dette reagerer Jørund Rytman på. Han er stortingsrepresentant for Frp, medlem av Stortingets finanskomité og styreleder i Gründerforeningen.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at så offentlige personer kommer med slike uttalelser, sier Rytman til Nettavisen NA24.

Nå har han sendt brev til Stortinget, der han stiller spørsmål ved Birkeland sin uttalelse.

«Kan statsråden forsikre om at direktøren for Rikskonsertene og andre ledere i statlige organisasjoner benytter det hotelltilbudet som er best ut fra en kost/nytte-betraktning, og ikke diskriminerer hotelltilbud der eieren av hotellet har sympatier for politiske partier som lederen for den statseide organisasjonen ikke liker?» skriver Rytman i brevet.

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

Begrunnelsen for å stille spørsmålet er underlagt Birkeland sin uttalelse på Facebook.

«Rikskonsertene er underlagt Kulturdepartementet og formålet er å gjøre levende musikk av høy kunstnerisk kvalitet tilgjengelig for alle mennesker i landet. Rikskonsertene bør søke å nyttemaksimere hver krone i inntekt og bevilgninger ut fra sitt formål. Det blir derfor underlig når direktøren for organisasjonen uttaler at hun aldri skal sjekke inn på et Thon-hotell mer, fordi eieren av hotellet har gått ut og støttet et annet politisk parti enn det direktøren for Rikskonsertene er medlem av.» står det i brevet.

Han ønsker derfor å få svar på i hvilken grad man har anledning til å velge «politisk» som leder i et statlig organ ved å boikotte produkter og tjenester på denne måten.

Birkeland presiserer følgende:
- Jeg har ikke oppfordret til boikott, og jeg representerer meg selv på Facebook – ikke Rikskonsertene

- Min Facebook-konto er min private, og min uttalelse der kan eller skal heller ikke tolkes som annet enn en ytring fra meg personlig. At jeg tar i bruk min ytringsfrihet i respons på en annen ytring, kan jeg ikke se noe betenkelig ved. Selvsagt har ikke min reservasjon mot å benytte meg av Thon-hotell noen betydning for hva Rikskonsertenes holdning til leverandører er. Rikskonsertene forholder seg til de offentlige innkjøpsordninger og rutiner for avtaleinngåelser som er gitt i Staten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.