NA24.no

- Til høsten faller boligprisene

Sist oppdatert:
Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosenteret tror ikke folk lenger har råd til å være med på priskarusellen.

Det har de siste ukene kommet en rekke signaler om at det er slutt på festen i boligmarkedet. Kanskje ikke så rart, ettersom Norges Bank har satt opp renten hele 11 ganger siden 2005.

Mandag legger Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening frem tall for utviklingen i boligprisene i juni. Etter en utflating i mai, tror sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret at prisene vil være uendret i juni.

- Fallende priser
- Vi forventer at det blir lite endring i prisene for juni. Det er et normalt forløp, i og for seg. Prisene stiger i første halvår, for så å flate ut mot sommeren. I juli ser man ofte et fall, og så har man ofte uendrede eller litt fallende priser utover høsten, sier Senneset til Nettavisen.

Han viser til at de siste to årene har vært unormale, i den forstand at prisene har steget også på høsten. Prognosesenteret tror boligprisene vil stige med 13 prosent for 2007 som helhet. De har allerede steget 12 prosent, ifølge Senneset.

- Denne høsten tror vi blir «normal», noe som kan bety fallende priser, sier Senneset.

Renten biter
Senneset fremholder at de mange renteøkningene fra Norges Bank nå begynner å virke. Prisnivået har blitt så høyt at mange ikke har råd til å kjøpe bolig.

- Folk har ikke råd til å være med lenger. Unge førstegangskjøpere står overfor valget mellom å fortsette å bo hjemme, eller sammen med noen i kollektiv, eller flytte lenger ut av byen der prisene er lavere, sier han.

Selv om renten begynner å bli lei, tror folk flest fortsatt på økning i boligprisene. I en fersk undersøkelse fra Garanti Eiendomsmegling, tror 6 av 10 nordmenn at boligprisene vil fortsette å stige det neste året.

- Overraskende optimisme
– Vi er noe overrasket over at forventningene i markedet holder seg så sterkt, tross medias høye fokus på renteheving, rekordstort tilbud av boliger, og ekspertuttalelser om prisnedgang, sier Stein Drogseth, administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling.

Bare åtte prosent tror på fall i boligprisene det neste året. 24 prosent tror prisene forblir uendret.

Den forrige månedsrapporten fra NEF - som kom 1. juni – viste at prisene sluttet å stige i mai. Det ble av mange tatt som et tegn på at man nå har nådd toppen i boligmarkedet.

Historisk topp
I mai lå boligprisene 14,5 prosent høyere enn i samme måned i 2006. Sammenligner man med bunnåret 1992, er prisene nå mer enn fire ganger så høye (336 prosent over 92-nivået).

Det betyr at en enebolig som kostet 750.000 kroner i 1992, nå er verdt 3,3 millioner kroner. Korrigerer man for inflasjonen i perioden, har boligen likevel steget til pene 2,5 millioner kroner. Det illustrerer det mange eksperter har vært opptatt av, nemlig at prisene på boliger har steget mye mer enn den årlige lønns- og prisstigningen.

Endelig kan man se på mye omtalte jappeåret 1987, da boligmarkedet nådde en historisk topp, etterfulgt av børskrakk og nedgang i boligprisene. Korrigert for prisstigning, er boligprisene nå nesten dobbelt så høye som de var i 1987.

Her finner du NEFs boligprisrapport for mai.

Les mer om eiendom i Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere