NA24.no

- Tilfeldig hvem som får et nummer

Sist oppdatert:
Alle kan få et nummer av hvem som helst når Post- og Teletilsynet frigjør nummerdomener.

Til sommeren kommer nummerdomenene for .no. Det vil domenehaiene kunne tjene fett på siden Post- og Teletilsynet ikke ønsker å registrere eksisterende telefonnummerer som reserverte domener.

NA24 - din næringslivsavis

- Dette vitner om ansvarløshet fra Post- og Teletilsynet. Hvem som helst kan søke rettighetene til domener som i utgangspunktet er velkjente telefonnummer. Numre som bedriftene har brukt millionbeløp på å markedsføre, vil plutselig bli tilgjengelig for alle, sier Erik Windahl-Olsen i hostingselskapet Webhuset til NA24.

- Dette vil kunne koste enkelte bedrifter svært mye, legger Windahl-Olsen til.

Tror ikke det blir noe problem
Post- og Teletilsynet tror på sin side ikke det vil bli noen særlige store problemer med frigjøringen av nummerdomener.

- Domeneklagenemnden tar de konfliktene som måtte komme. I forhold til antall domenenavn som er registrert siden .no kom på markedet har det nesten ikke vært klagesaker og svært få rettssaker. Så jeg tror ikke problemet er så stort som han skal ha det til, sier Annebeth Lange, seksjonssjef i Post- og Teletilsynet til NA24.

Hun understreker at man tidligere har benyttet seg av forhåndsprøving av domener, hvor man måtte søke på et domene for så å komme med bevisførsel for at de hadde krav på det, men at dette tok for lang tid.

- Dette ble for tregt og kostnaden sto ikke i stil med hva man fikk ut av det. Markedet ba derfor om en endring, noe de også fikk, sier hun.

Alle disse punktene ble tatt opp på høringen som ble sendt ut i forkant av avgjørelsen. Men etter å ha hanket inn alle synspunkter, kom imidlertid Post- og Teletilsynet frem til en løsning som de mener totalt sett er den beste.

Lange trekker også frem at dersom man skulle reservere et telefonnummer er det ingen selvfølge at for eksempel Opplysningen 1881 skal få domenet 1881.no dersom det finnes en forening som heter det samme.

- Dette vil da måtte avgjøres i Domeneklagenemnden, sier hun.

Seksjonssjefen legger også til:

- Om alle telefonnummer automatisk skal ha rett på et tilsvarende talldomene, hva skjer den dagen man bytter telefonnummer, må man da også bytte domene?

- Marked for svindlere
Windahl-Olsen sier at det ikke skal mye fantasi til for å forestille seg hvordan frislippet av talldomener kan misbrukes ytterligere.

Såkalt phishing er svært utbredt, der uvedkommede sender ut millionvis av svindelmail fra aktørers falske adresser, ved hjelp av tilgjengelige domener.

- I gale hender kunne DnBs kundeservicenummer 04800.no fort blitt en tappekran for svindlere ved at uoppmerksomme kunder etterlater kontonummer og passord på falske premisser, sier Windahl-Olsen.

Post- og Teletilsynet erkjenner at det vil alltid være noen som bevisst prøver å utnytte systemet.

- Dette er en problemstilling vi jobber med kontinuerlig, sier Lange.

Hun oppfordrer samtidig alle som mener de har rett til et domene om å henvende seg til Domeneklagenemnden.

- Det er en relativt billig affære, og tidsbruken er ikke like lang som om man velger å gå rettens vei, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere