*Nettavisen* Økonomi.

- Tjener minst like mye etter sin død

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Olav Thons Ikea-valg skal være lønnsomt.

Olav Thon annonserte denne uken at han har opprettet en stiftelse som skal forvalte milliardformuen etter hans død.

- Det er viktig for meg at Olav Thon Gruppen forvaltes best mulig i fremtiden, slik at virksomheten gir sikre arbeidsplasser for alle ansatte, og samtidig kan virke for de allmennyttige formål som jeg ønsker å støtte og for samfunnet for øvrig. Jeg har besluttet å opprette «Olav Thon Stiftelsen» for dette formål, sier Olav Thon.

Vil tjene mest mulig
Stiftelsen som blant annet skal utdele midler til allmennyttige formål er tilført samtlige aksjer i Olav Thon Gruppen AS..

Olav Thon slår fast i vedtektene at et av stiftelsens mål er å tjene mest mulig penger.

«Størst mulig vekst i reell egenkapital skal etterleves som målsetting i et langsikit perspektiv. Vekst skal vektlegges, men skal samtidig være underordnet kravet om at konsernet til enhver tid har en ubetinget sterk finansiell stilling.»

Ved å ha en stiftelse som eier fjerner man imidlertid en drivkraft knyttet til høy avkastning, og det er den personlige drivkraften knyttet til høyest mulig avkastning. I tillegg reduseres mulighetene med tanke på risiko, da man har plassert alle eggene i en kurv.

Men det betyr ikke at stiftelser ikke kan være en lukrativ form for eierskap.

- Minst like lønnsomt
I Skandinavia finnes det flere andre slike stiftelser som eier majoriteten av suksessfulle bedrifter. Eksempler på dette er Ikea, Krupp, Robert Bosch og Carlsberg.

Studier knyttet til avkastningen til slike stiftelser i Tyskland og Danmark har vist at selskaper med stiftelser som eiere minst har levert en like god avkastning som andre selskapsformer.

Denne avhandlingen laget ved Institut for finansiering, Handelshøyskolen i København, har tatt for seg utviklingen til selskaper notert på børsen i Danmark i perioden 1996-1999.

Av 171 noterte selskaper var 20 eid av stiftelser

Konklusjonen her er at selskaper som er eid av stiftelser minst gjør det like bra som selskaper med andre eierstrukturer.

Ved å ha slik eierskapsstruktur er relativt sjeldent betyr ikke det at den er mindre lønnsom for aksjonærene

Med andre ord viser forskning at Olav Thon kommer til å tjene minst like mye, også etter Olav Thons død.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.