NA24.no

- To år før det snur

Sist oppdatert:
Norge må belage seg på nedtur en god stund fremover.

Statistisk sentralbyrå (SSB) legger torsdag fram sine utsikter og spådommer for fremtiden. De tror at Norge først vil oppleve en konjunkturoppgang i 2011.

- Konjunkturene ventes å svinge oppover først i 2011, skriver SSB.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Kraftige finans- og pengepolitiske stimuleringstiltak vil trolig ikke kunne hindre at BNP Fastlands-Norge faller gjennom inneværende år. Det er spesielt eksportindustrien som vil få det tøffest i 2009, og nedgangen kommer som følge av finanskrise og tilbakeslag i verdensøkonomien.

SSB mener at de kraftige tiltakene som er satt i verk av regjeringen vil bidra til å dempe aktivitetsnedgangen i norsk økonomi.

Lavere rente, fallende boligpriser
Den kraftige nedgangen baner også veien for lavere rente i lang tid, og SSB tror ikke renten vil økes før vi kommer til 2011.

- Vi legger til grunn at styringsrenta fram til sommeren settes ytterligere ned med 0,5 prosentpoeng, og at bunnen i pengemarkedsrenta nås rundt kommende årsskifte på 2,5 prosent, med en anslått styringsrente på 2 prosent. Gjennomsnittlig banklånsrente kan da komme ned i under 4 prosent i 2010. I takt med bedrede konjunkturforhold antar vi at styringsrenta gradvis økes gjennom 2011 og 2012, skriver SSB.

SSB tror ikke den lave renten vil få noen umiddelbar effekt på boligmarkedet. Boligprisene ventes å nå bunnen først mot slutten av 2009. SSB venter at boligprisene skal falle med hele 12,1 prosent i 2009.

Venter lav oljepris
Oljeprisen ventes også å ligge på dagens lave nivåer. SSB tror at snittprisen i norske kroner blir på 293 kroner per fat. (omtrent 41 dollar per fat) Dette er svært mye lavere enn det regjeringen la til grunn for statsbudsjettet i 2009. Der ventet regjeringen en gjennomsnittlig oljepris på 500 kroner per fat.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Likevel tror ikke SSB at den lave oljeprisen vil ramme oljeinvesteringene fremover, selv om det her er knyttet en stor usikkerhet til anslagene.

- Selv med den betydelig nedgangen i oljeprisen gjennom 2008, ventes petroleumsinvesteringene å holde seg høye. Vi legger til grunn at petroleumsinvesteringene blir omtrent uforandret framover, men utviklingen i petroleumsinvesteringene framover er usikker, og avhenger blant annet av oljeprisen, skriver SSB.

Økt arbeidsløshet
Arbeidsløsheten har økt raskt i Norge siden august i fjor. SSB gjør det klart at sysselsettingen i mange bransjer vil fortsette nedturen i 2009, og det ventes at fallet blir særlig stort i industrien. I tillegg må bygge- og anleggsnæringen ta ytterligere kutt. Økt offentlig sysselsetting vil dempe nedgangen i samlet sysselsetting. Men SSB tror at arbeidsløsheten øke fra 2,8 prosent i 2008 til 4,7 prosent som årlige gjennomsnitt i 2010 og 2011.

I takt med den økende ledigheten venter også SSB at lønnsveksten skal bli lavere. SSB tror at lønnsveksten i 2010 og 2011 blir moderat, og kommer ned på nivåene fra tidlig 1990-tall. Sammen med høyere produktivitetsvekst vil dette redusere inflasjonen fremover.

- Langt lavere energipriser i år enn i fjor bidrar til at KPI anslås å vokse med 1,4 prosent på årsbasis i 2009, mot 3,8 prosent i fjor, skriver SSB.

Forbruksfallet stopper
De tre siste kvartalene har konsumet til husholdningene gått klart ned, og da spesielt når det gjelder varige forbruksgoder.

- Fallet kan komme til å fortsette inn i inneværende år, men inntektsveksten og rentenedgangen ventes deretter å bidra til å snu denne utviklingen, tror SSB.

På årsbasis kan konsumet bli noe lavere enn i fjor, mens fra 2010 ventes konsumveksten å ta seg opp. Vi vil også spare langt, langt mer enn tidligere. SSB tror at sparing som andel av disponibel inntekt ventes å gå opp fra 2,1 prosent i 2008 til over syv prosent i år.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere