NA24.no

- Tomta verdt å dø for

Sist oppdatert:
Harry Moe (70) sultestreiker mot kommunen på 38. døgnet. Nå er leger og eksperter i villrede om hva som skal skje dersom den sultestreikende bonden blir bevisstløs eller går i koma.

ØRSTA (TV 2): - Utfordringen er at vedkommende har en lovbeskyttet rett til å sultestreike - om så til døde. Samtidig har helsevesenet en plikt til å hindre at folk dør i utrengsmål, sier professor i sosialrett ved Universitetet i Oslo, Aslak Syse til TV 2.

Ørsta-bonden Harry Moe har nå sultestreiket i 38 døgn, og blir stadig svakere. Han protesterer mot at kommunen vil lage en vei over tomta hans. Vedtaket er fattet i kommunestyret, og i dag ga fylkesmannen sin støtte til vedtaket.

Vedtaket er endelig og bonden må trolig føye seg. Men for Harry Moe blir ikke situasjonen endret.

- Det er ikke bare en vei, det er kulturarv og matfatet vårt de ødelegger. Hvis de mener det er verdt å ta liv for å få veien, så er det verdt å dø for, sier Moe til TV 2. Se innslag på web-tv her (abonnement).

- Kan ikke gripe inn nå
- Det at en person sitter og er selvdestruktiv og at man ikke kan gripe inn og gjøre noe er ubehagelig, sier kommunelege Svein-Jørund Olsson i Ørsta til TV 2.

For pasientrettsloven er klar - bonden har rett til å nekte å avbryte en sultestreik så lenge han er ved bevissthet.

- Helsevesenet kan vanligvis gripe inn, men den plikten er suspendert når det dreier seg om sultestreik, sier professor Syse.

Bestemmelsen i loven kom blant annet som følge av Alta-aksjonen, der flere samer sultestreiket i protest mot vannkraftutbygging. Da vurderte myndighetene å bruke helsevesenet for å få slutt på aksjonen.

- Hensikten med bestemmelsen er at helsevesenet ikke skal gripe inn i en konflikt en person har med politiske myndigheter, sier Syse.

- Vil gripe inn
Ordføreren i Ørsta, Hans Olav Myklebust (Frp), sier de vil gripe inn og tvangsinnlegge bonden dersom han blir bevisstløs, og sier de har fylkeslegens støtte. Men i et slikt tilfelle står to rettsregler mot hverandre - retten til å sultestreike - og helsevesenets rett til å gripe inn.

- Dette er svært vanskelig for den konkrete legen, sier professor Aslak Syse.

For Harry Moe selv har ikke tenkt å ta til seg føde før kommunen eventuelt snur.

- Jeg har gjort et valg, og det er endelig, sier Moe til TV 2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere