NA24.no

- Toppen av isfjellet

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)
Sist oppdatert:
Halvparten av all handel ved Oslo Børs er utløst av innsideinformasjon, sier BI-professor Petter Gottschalk.

- Dette er bare toppen av et isfjell, sier professor Petter Gottschalk til Dagsavisen om siktelsen mot Acta-gründer Fred Ingebrigtsen og fire andre personer i Norges største innsidesak.

LES OGSÅ:Disse er innsidedømt i Norge

NA24 - din næringslivsavis

Se NA24s Sigvald Sveinbjørnsson kommentere saken på TV 2 Nyhetskanalen (saken fortsetter under):

248952

Gottschalk er professor ved Handelshøyskolen BI og ekspert på organisert kriminalitet.

- På tide
- Det var på tide. Det overrasker meg at det ikke har skjedd før. Halvparten av all handel ved Oslo Børs er utløst av informasjon man lett kan klassifisere som innsideinformasjon, sier Gottschalk til avisen.

Gottschalks resonnement er at halvparten av dem som handler på Oslo Børs vet mer enn den andre halvparten, og at de har tilegnet seg den informasjonen i en gråsone som kan kalles «innside», ifølge avisen.

Kritisk til politiet
Gottschalk sier til Finansavisen at han er svært kritisk til at politiet har tatt i bruk paragraf 60A i Straffeloven i siktelsen.

Paragraf 60A er den såkalte «mafiaparagrafen». Rogaland politidistrikt har tatt den i bruk på grunnlag av at den siktede gruppen er større enn tre personer og at handlingene har skjedd gjentatte ganger.

- I forbindelse med innsidehandel er det svært vanskelig å bevise organisert kriminalitet. Det må bevises at de har gjort dette sammen, i tillegg til at det har skjedd flere ganger. Dessuten får politiet en utfordring ved at det vil dukke opp flere involverte, som banker og meklere, og at det dermed vil fremstå som et nettverk, sier Gottschalk til avisen.

- Misunnelig har sladret
Professoren mener at det også kan være problematisk for politiet å gjøre beslag.

- Min teori er at saken har startet med at noen som er misunnelig har sladret, så da spørs det hva politiet sitter på, sier Gottschalk til avisen.

Politiet mener de fem personene står bak innsidehandel med Acta-aksjer til en verdi av over 100 millioner kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere