NA24.no

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

- Toppsjefene tjener altfor lite!

Sist oppdatert:
BI-ekspert er sjokkert over lave direktørlønninger i staten.

Aftenposten slår tirsdag opp at fem direktører i staten tjener mer enn statsminister Jens Stoltenberg.

Lederen for YS Stat, Pål N. Arnesen, uttaler at «her er det mange som har fått uttelling uten å levere».

Det får ekspert på lederlønninger, Ole Skalpe, til å reagere:

- Jens kan bare ta et privatfly...
- Det som er greia her, er at Jens tjener lite. Men han har også mange frynsegoder. Han kan jo bare ta et privatfly til klimakonferansen, for eksempel.

- I tillegg er det en så spesiell jobb, at det er ikke penger som er drivkraften. Men sammenligningen er helt uinteressant, mener Skalpe.

Kommentar: Statlige apekatter

Skalpe har i mange år forsket på norske lederlønninger i børsnoterte selskap, ikke-børsnoterte selskap og i staten. I tillegg har han sammenlignet lønningene med land i Sverige, Danmark, USA og Tyskland.

De fem statlige direktørene: veidirektør Terje Moe Gustavsen, jernbanedirektør Elisabeth Enger, helsedirektør Bjørn Inge Larsen, forsvarssjef Harald Sunde og NAV-direktør Tor Saglie tjener, etter lønnshopp, alle sammen mindre enn 1,5 million.

Platon: «5-gangeren»
- Det er lavt i forhold til sammenlignbare jobber i det private – og veldig lavt i forhold til lønningene i Sverige, Danmark, USA og Tyskland.

Han mener kritikken fra YS Stat er grunnløs.

- Platon sa til sin elev Aristoteles for lenge siden at «5-gangeren» bør gjelde - det vil si at ingen i organisasjonen bør tjene mer enn fem ganger så mye som den som tjener minst, sier Skalpe.

- I USA har jo dette gått helt bananas, med toppsjefer som tjener 300-500 ganger så mye som en vanlig arbeider. Da kan vi snakke om lønninger på ville veier, legger han til.

Børsnotert selskap
- Hvilke ledere får vi da til disse etatene?

- Det er vanskelig å vite, det avhenger av hvor godt den skandinaviske modellen virker. Men det som er helt klart, er at de som vil tjene 4-5 millioner, går for en jobb i et børsnotert selskap.

- Hvis du vil ha penger, velger du det private, slår han fast.

- Hvorfor takke ja til en toppjobb i staten, da?

- De synes vel jobbene er interessante og at de gjør en viktig samfunnsoppgave, mener Skalpe.

Selv på BI...
Skalpe blir nesten trist av oppslag som dette:

- Jeg blir litt trist av å se at man lager oppslag på dette – mange på BI klarer å få en slik lønn hvis de står på litt! Å slå opp dette som en nyhet, tyder på at det skjer lite der ute, mener han.

Skalpe er ikke i tvil:

- Hvis du vil ha høy lønn, må du jobbe et sted hvor det er høye lønninger! Da velger du et børsnotert selskap. Nest-best er et ikke-børsnotert selskap - og på bunnen staten: Da må du tåle å bli sammenlignet med både Stortinget og Regjeringen, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere