NA24.no

- Toyota bestikker bilselgere

Sist oppdatert:
Kina langer ut mot den japanske bilprodusenten.

Myndighetene i Kina sier de har bøtelagt den japanske bilprodusenten Toyota for å ha bestukket innehavere av utsalgssteder. Toyota på sin side bestrider alle aspekter av bøteleggingen.

Konflikten mellom de kinesiske myndighetene og den japanske bilprodusenten kommer på et tidspunkt der spenningen mellom Japan og Kina er økende. Toyota på sin side gjør sitt ytterste for å motvirke den dårlige omtalen knyttet til tilbaketrekninger av biler, ved å tilby store rabatter og å gi utsalgsstedene incentiver til å selge Toyota.

Les også: - Løpske Toyotaer skyldes ikke elektronikk

«Vi sendte høringsinkallelsen på fredag, så Toyota skulle ha mottatt den i går. Straffeutmålingen og avgjørelsene rundt denne vil bli tatt etter tre virkedager, hvis ikke Toyota har ytteligere innspill å komme med,» sier Jiang Zhugen, representant for påtalemyndighetene i Kina til Associated Press.

Tiltalen som følge av boten skal være mer administrativ en krininell, men Jiang vil ikke si noe om omfanget.

Det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, melder at de myndighetene vil gi Toyota en bot i størrelsesorden 140.000 yuan, noe som tilsvarer 120.000 kroner. De kinsesiske myndighetene har også konfiskert 426.000 yuan eller 400.000 kroner i illegal inntjening fra 49 av Toyotas utsalgssteder.

Forholdet mellom Kina og Japan har den siste tiden vært fanget i en negativ spiral etter at Japan varetekstfengslet en kaptein på en kinesisk fiskebåt etter at han kolliderte med den Japanske kystvakten i et omdiskutert område for to uker siden. Og de anspente forholdene ser ut til å spre seg på begge sider.

Toyota og bilprodusentens samarbeidspartnere i kina har i perioden fra 1 januar til 31 august solgt noe over 500.000 biler. En økning på hele 22 prosent fra 2009.

En ansatt hos Toyota uttaler at rabattering ikke er bestikkelser, men en godtgjørelse for at representantene på utsalgsstedene skulle anbefale Toyota til de potensielle bilkjøperne.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere