- Tre dødsfall kan skyldes lav bemanning

Foto: (Romerikes Blad (RB))

Det avsløres i ny rapport om Ahus. Nå unnskylder sykehuset.

21.09.12 15:39

Dette fremgår i en fersk rapport helsemyndighetene har mottatt fra fylkeslege Petter Schou om situasjonen på Akershus universitetssykehus (Ahus).

- I inntil tre tilfeller kan bemanningssituasjonen ha påvirket dødsfallene. Men vi slår det ikke 100 prosent fast, det kan man aldri gjøre, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, til Nettavisen.

Schou forteller at de sendte ut dagens rapport til alle helsemyndighetene klokken 12.15 - og at den i løpet av kort tid er tilgjengelig for allmennheten.

Kritikk opprettholdes
- Vi opprettholder kritikken vår - som har påpekt at høy belastning, høy risiko og uforsvarlig drift har påvirket behandlingen ved sykehuset, sier Schou til Nettavisen.

19. september i år formulerte Schou seg slik i en kronikk i Aftenposten:

«Sykehus behandler alvorlig syke mennesker hele tiden, dødsfall skjer på sykehus, men for meg blir det allikevel et blindspor å diskutere ett år i ettertid hvorvidt tragiske hendelser skyldes mangelfullt gjennomførte planer eller ikke. Det er jo uansett sykehuset selv, og ikke statlige tilsynsmyndigheter, som sitter med det hele og fulle ansvaret for å gi pasienter og pårørende et forsvarlig tilbud, og ett dødsfall som eventuelt kunne vært forhindret, er uansett ett for mye.»

«Ikke forsvarlig»
Det ene dødsfallet fant sted i forbindelse med en mandeloperasjon i september i fjor.

«Statens helsetilsyn legger til grunn (...) at pasienten ikke fikk forsvarlig behandling ved Akershus universitetssykehus HF. Faresignalene ble ikke vurdert, erkjent og fulgt opp i nødvendig grad av Ahus,» heter det i konklusjonen.

- Jeg vil si unnskyld
Ledelsen ved Ahus sier at de tar fylkeslegens rapport til etterretning.

I en pressemelding viser sykehusdirektør Hulda Gunnlagsdottir til brevet, der det står at «Fylkesmannen har selvsagt aldri påstått at det er en årsakssammenheng mellom bemanning og dødsfallene»

- Det er jeg tilfreds med, sier Gunnlagsdottir.

Hun beskriver samtidig innholdet i rapporten som alvorlig, og kommer med en beklagelse til pasienter og pårørende.

- Jeg vil si unnskyld til pårørende og pasienter som har vært skadelidende ved sykehuset i 2011, sier sykehusdirektøren, og legger til:

- Vi er tilfreds med Fylkeslegens vurdering av forbedringstiltakene som har blitt iverksatt. De viser at vi er på rett vei, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.