*Nettavisen* Økonomi.

- Trenger flere rigger

Riggnestoren Gavin Strachan har ståltro på flytende borerigger.

11.09.08 10:07

HOLMENKOLLEN (NA24): Offshoreanalysehuset ODS-Petrodatas fremst rigganalytiker, Gavin Strachan, ser et behov for at det bygges enda flere halvtnedsenkbare borerigger og boreskip fremover.

NA24 - din næringslivsavis

- Vil dere finansiere dem?, spurte Strachan forsamlingen av investorer og bransjefolk på Paretos olje- og offshorekonferanse torsdag i Oslo.

Oljeprisen skal opp
Strachan var under sin presentasjon av riggmarkedet og markedsutsiktene ikke spesielt nervøs for oljeprisen. Han pekte på at oljeselskapenes prosjektpris, som ligger til grunn for en investeringsbeslutning, ligger i området 70 til 85 dollar fatet, og uansett mener han at oljeprisen skal opp igjen.

Han pekte blant annet på verdens reservekapasitet som fortsatt kun er 2 prosent og den fortsatt store prisforskjellen mellom olje, gass og kull sammenlignet med fornybare energikilder. I tillegg faller reservene i eksisterende felt med 4,5 prosent i snitt årlig, og dette må dekkes opp. Nye funn har ikke dekket opp reservebortfallet siden et enkelt storfunn i 2000.

- Jeg legger teorien om peak oil til grunn, den åpner også for volatilitet i oljeprisen, sier Strachan til NA24 iMarkedet.

Han påpekte imidlertid at skulle oljeprisen falle ned til 80 dollar fatet kan det bety at prosjekter blir utsatt, men det vil uansett kun være midlertidig.

Hett flytermarked
Strachan har i flere år vært positiv til riggmarkedet, og da spesielt flytende borerigger. Det var han også under dagens presentasjon.

ODS-Petrodatas ferskeste simuleringer peker klar vekst i etterspørsel frem til 2016 som er så langt tallene går. Mens det nå er et meget balansert marked, så ser Strachan et økende underskudd av flytere fra 2011 og fremover. I dypvannssegmentet er det allerede et underskudd viser ODS-Petrodatas tall.

Dette sammen med de økende prisene på å bygge nye rigger og boreskip, gjør at Strachan & Co forventer at ratene vil stige ytterligere i de kommende 8 årene. I snitt for dypvannssegmentet skal ratene opp fra 420.000 dollar per dag nå til 520.000 dollar i 2016.

Ikke like hett
I markedet for oppjekkbare borerigger, såkalte jack-ups, er derimot utsiktene svakere. Strachan pekte på at dette er et marked som borer på grunt vann, vor det har vært boret i 50 år allerede.

Simuleringene peker på en sterk vekst i etterspørselen frem til 2011, men med de store ordrene som ligger rundt på verftene, så vil flåte begynne å slite med overskuddskapasitet fra samme tidspunkt.

- Vi ser et veldig godt marked de neste 2-3 årene, sa Strachan.

Det som kan redde markedet er en klar økning i oljeprisen og skraping av de gamle enhetene. Det er 115 jackups i verden som er fra 1979 eller eldre.

Utfordringer
Felles for hele riggbransjen er at de har en del utfordringer på kostnadssiden, neo som også vil avspeile seg i rateutviklingen.

- Vi ser en kraftig økning i driftskostnadene, og vi forventer at den trenden vil fortsette, sa Strachan.

De siste tre årene har kostnadene til reservedeler økte med 50 prosent, mens mannskapskostnadene har økte med 50 til 70 prosent. Mannskapsmangelen vil fortsette å være en stor utfordring. Bare de neste tre årene skal det leveres 150 rigger med et mannskapsbehov på 20.000 personer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag