Gå til sidens hovedinnhold

- Trenger ikke LOs ja

- LO-sjefen er like sterk uten ny kongress, mener tidligere LO-leder.

Mannen som for 20 år siden var i nøyaktig samme situasjon som Valla-etterfølger Roar Flåthen, skjønner ikke hva Fagforbundet driver med.

NA24 - din næringslivsavis

Fagforbundets leder Jan Davidsen sa på fredagens sekretariatsmøte i LO at styret i forbundet har vedtatt at LO må kalle inn til ekstraordinær kongress hvis Gerd-Liv Valla blir nødt til å gå av - slik hun også kom til å gjøre fredag.

Det har de andre forbundslederne liten forståelse for, og nå går også tidligere LO-leder Leif Haraldseth (77) ut mot kravet.

Lederen døde
- Det det egentlig står om her er ny kongress eller valg i representantskapet. Vedtektene hjemler at representantskapet foretar disse valgene, derfor skjønner ikke jeg Fagforbundets konklusjon om kongress, sier Haraldseth til NA24.

Leif Haraldseth rykket opp fra nestleder til leder i LO da LO-leder Tor Halvorsen døde i 1989. Haraldseth ble valgt av representantskapet og satt frem til LO-kongressen i 1989.

Er allerede valgt
- Kan det være noe med at man er noe svakere stilt som LO-leder med bare representantskapet i ryggen?

- Nei, jeg hadde jo bitt valgt til nestleder av kongressen - og det har jo Flåthen også - og da skal han overta dersom noe skjer med lederen. Jeg følte ikke det som noe problem, sier Haraldseth til NA24.

Jan Davidsens krav vil være et av temaene når LO-sekretariatet møtes igjen i Folkets hus mandag.

LO-topp avviser kongress
Leder av LO-forbundet El og IT, Hans O. Felix, mener det ikke er behov for noen ny kongress. I formiddag går han inn i nok et sekretariatsmøte.

- Formaliteter rundt behvoet for ny kongress kommer sekretariatet til å drøfte. Jeg er rimelig sikker på at det ikke blir ny kongress, sier han til NA24 og viser til at en kongress og et representantskapsmøte har samme fullmakter.

Bråket omkring granskingsutvalgets rapport fortsetter. Per Østvold, leder av Transportarbeiderforbundet, og Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund mener rapporten bør frigjøres. Felix ser ikke det behovet.

- Rapporten er tatt til orienteringg, og det er ikke et tema lenger. Jeg tror krangelen om rapporten stilner, sier Felix.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene