NA24.no

- Trist at John Arne Riise kom i en slik situasjon


Jon H. Nordbrekken og John Arne Riise møtte pressen for å snakke om fotballproffens gjeldsnedbetaling sommeren 2007.
Jon H. Nordbrekken og John Arne Riise møtte pressen for å snakke om fotballproffens gjeldsnedbetaling sommeren 2007. Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Slik ble fotballstjernen kvitt gjelden på 34 millioner kroner.

Fotballsesongen 2016 vil bli husket for så mangt. Ikke minst for at det var året da John Arne Riise (35)  satte punktum for en lang og innholdsrik karriere i norsk fotball.

Riises proffeventyr startet i Monaco allerede i 1998, og gjennom lukrative kontrakter med klubber som Liverpool og Roma hadde venstrebacken i en lang periode årslønner på 20 til 25 millioner kroner.

Les også: Slik hylles Riise av Gerrard

Likevel sitter Riise igjen med smuler av det som kunne ha vært en anselig formue. For samtidig som Riise opplevde sin største sportslige opptur med Champions League-seieren i 2005, slet han stort på det økonomiske planet.

Riise:  - Jeg ble forsøkt fjernet fra Kollen på grunn av Betsson

Hadde gjeld på 34 millioner
Feilinvesteringer og dårlige økonomiske råd fra rådgivere bidro til at Riise gikk konkurs i 2007. Etter konkursen søkte Riise råd hos eksperthjelp fra Jon H. Nordbrekken og hans Bank2.

Video: John Arne og Louise Angelica selger leiligheten (saken fortsetter under)Ifølge Nordbrekken var Riises totale gjeldseksponering på om lag 34 millioner kroner på denne tiden.

- John Arne kom til meg i Bank2 en vinterdag. Med seg hadde han moren, advokaten sin og Jan Åge Fjørtoft. Gjelden til de norske kreditorene var på 23-24 millioner kroner. I tillegg hadde han gjeld på 10 millioner kroner på huset i England, sier Nordbrekken til Nettavisen.

John Arne Riise annonserte mandag at han legger opp som Aalesund-spiller. Til høyre klubbdirektør Henrik Hoff.


Dette var starten på det som skulle bli en omfattende plan for restrukturering av Riises enorme gjeld. Nordbrekken omtaler Riises gjeldsproblemer på denne tiden som «trist og komplisert».

- Jeg brukte 15-16 måneder på å forhandle om gjeldssituasjonen med mange kreditorer, deriblant DNB og flere andre banker. Vi fikk på plass avtaler med hver eneste aktør. Det var en stor jobb, og det var viktig for John Arne at han ble gjeldfri på kortest mulig tid, fortsetter investoren.

Gunnar Stavrum: Pokerspilleren John Arne Riise

Nordbrekken ønsker ikke å gå ut med hvor mye Riise betalte kreditorene i måneden for å bli kvitt gjelden, men Nettavisen har tidligere skrevet at månedsbeløpet var på inntil 900.000 kroner.

- Prosessen med kreditorer og refinansiering føltes nok veldig ubehagelig for John Arne. Det er trist at han havnet i slik situasjon, fortsetter Nordbrekken.

Les også: Riise vil ikke utelukke comeback

Tapte rettssak mot agent
Ifølge gjeldseksperten fikk han forhandlet frem gjeldsettergivelser og kutt i omkostninger på rundt 6,5 millioner kroner på vegne av Riise. Resten av gjelden ble refinansiert i Bank2, og på høstparten halvannet år senere var John Arne gjeldfri.

- Gjelden på huset i England ble slettet da han solgte det, og slik jeg har skjønt det, gikk han litt i pluss på det salget, forteller Nordbrekken.

I 2009 tok statsadvokaten ut tiltalte mot en av Riises tidligere agenter, som også nylig hadde gått konkurs.

Jon H. Nordbrekken har vært Vålerenga-fan siden 1966 og har hatt flere perioder som investor og styremedlem i klubben.


Aktor la ned påstand om at agenten skulle dømmes til tre og et halvt år i fengsel for blant grovt bedrageri av John Arne Riise og underslag av rundt ti millioner kroner som stammet fra den daværende Roma-spilleren. Retten frifant agenten på alle punkter.

Retten mente at agenten hadde forfalsket en låneavtale, men forholdet ble ansett som foreldet. Han fikk også kritikk for å ha opptrådt på en lite heldige måte, men det var ikke nok til å straffe ham.

- Jeg fikk ikke inntrykk av at John Arne hadde et høyt personlig forbruk på den tiden. Jeg vil snarere si at pengeforbruket hans var moderat. Det var ikke hans skyld at han havnet i et økonomisk uføre, sier Nordbrekken.


- Men pengene forsvant, og mye av det han tjente, ble borte gjennom agentens honorering og rådgivning, sier Nordbrekken, som blant annet viser til en dyr hytteinvestering som ble et tapssluk for Riise.

John Christian Elden, som representerte den tidligere agent i rettssaken i 2009, mener påstandene mot hans klient er grunnløse.

- Disse påstandene ble behandlet av Stavanger tingrett. Både Riise og min klient tok avstand fra karakteristikken, og min klient ble enstemmig frifunnet. Statsadvokaten vedtok dommen. Vi anser oss ferdig med saken, sier Elden til Nettavisen.

- Tidenes største norske fotballspiller
I retten fortalte Riise at han trodde han skulle sitte igjen med over 60 millioner på grunn av investeringene med agenten. I stedet satt ham med en gjeldsforpliktelse på ca 25 millioner.

- Selv om agenten vant rettssaken, er det ingen tvil om at mye av Riises penger tok veien dit. Han ble en dyr rådgiver for John Arne, fortsetter han.

Nordbrekken husker som en «ålreit, oppvakt og hyggelig gutt» i løpet av tiden han hjalp fotballstjernen med gjeldsproblemene.

- Jeg mener han er tidenes største norske fotballspiller når man ser på hele karrieren, også større enn for eksempel Ole Gunnar Solskjær. Han spilte fast for store klubber og vant titler, avslutter Nordbrekken.

Liverpool-legenden Steven Gerrard (til venstre) gratulerte Riise med en "fantastisk karriere" da det ble kjent at nordmannen legger opp som fotballspiller. Her er duoen avbildet før en Champions League-kamp i 2006.


Kan få ny Betsson-kontrakt
De siste tre årene har Riise vært ambassadør for Betsson, noe som har gitt ham en pen ekstrainntekt i tillegg til lønnen han hadde i Fulham, kypriotiske APOEL og indiske Dehli Dynamos. Da han skrev under for Aalesund før sesongstart i Tippeligaen, ble han imidlertid tvunget til å terminere Betsson-kontrakten av Norges Fotballforbund.


Etter gårsdagens pressekonferanse sa Riise at det kunne bli aktuelt for ham å ta opp igjen samarbeidet med Betsson, men at han ikke kom til å ta den første telefonen.

- Vi kommer til å ringe John Arne, men vi venter til han har fått summet seg litt. Han gjorde en veldig god jobb for oss, og vi er selvsagt åpne for å gjenoppta samarbeidet, sier PR-manager Mikael Mellqvist i Betsson til Nettavisen.

I mai i år solgte John Arne Riise og hans tredje kone, Louise Angelica, parets 4-romsleilighet i Kirkeveien på Majorstua. Salgsprisen er ikke offentliggjort, men ifølge Hegnar.no skal den ligge litt over prisantydning på 5,2 millioner kroner. Leiligheten ble ifølge Eiendomsregisteret kjøpt for 5 millioner kroner i mai 2015.

Les også: John Arne og Louis Angelica selger leiligheten i Oslo

John Arne Riise sa mandag at han ikke ønsker å gi kommentarer til media utover det han uttalte på pressekonferansen. Han har heller ikke besvart Nettavisens henvendelser om artikkelen.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere