NA24.no

- Truer Europas oljeforsyninger

Sist oppdatert:
Oljeprisen stiger etter at den russiske oljeeksporten til Polen, Tyskland og Ukraina har stanset.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Bakgrunnen for stengningen er at Hviterussland har startet en juridisk kamp der Russland må betale skatt på all olje som renner i ledninger gjennom landet. Russland krever at oljeskatten fjernes, ellers vil det true oljeleveransene til Europa, ifølge bbc.co.uk.

NA24 - din næringslivsavis

Kort tid før jul signaliserte Russland at deres til da nærmeste allierte, Hviterussland, også måtte punge ut dobbelt så mye for gassen. Det statskontrollerte russiske selskapet Gazprom truet med å stenge igjen kranene 1. nyttårsdag dersom de ikke godtok kravet. Nå har altså Hviterussland tatt igjen ved å stenge russernes rørledning.

- Oljeleveransene via Druzhba-ledningen til Tyskland og Polen ble stengt over natten. Vi sendte brev til Hviterussland der vi spurte om forklaringer, sier Tomasz Zakrzewski, talsmann for den polske rørledningsoperatøren PERN, ifølge bbc.co.uk.

Dobbel gasspris
Med god hjelp fra bitende kulde kom Russland og Hviterussland til enighet to minutter før tidsfristen gikk ut. Foruten en høyere pris fikk russerne også en eierandel på 50 prosent av rørledningen som går gjennom Hviterussland og til Europa. Men så slo hviterusserne tilbake ved å skattlegge russernes oljeeksport.

Landet, som nå betaler 100 dollar for gassen som tidligere kostet 47 dollar, vil nå skattlegge Russland med 45 dollar per tonn olje.

Les mer her:Skattlegger russisk olje

Raffineritrøbbel
Analytikere har tidligere ment at utspillet trolig ikke vil påvirke oljeprisen, men at det kan lage kortsiktige problemer for raffineriene i blant annet Tyskland. Årsaken er at Russland daglig transporterer rundt en femtedel av sin oljeeksport, eller en million fat, gjennom Hviterussland. Mye av denne oljen fraktes til raffinerier i Tyskland og Polen.

Nå viser det seg imidlertid at nedstengningen er blant de viktigste årsakene til at oljeprisen stiger igjen.

Et fat nordsjøolje med levering i februar koster 56,26 dollar som er en oppgang på 1,11 prosent.

OECD har tidligere signalisert at de er svært bekymret for utviklingen i det statseide gasselskapet Gazprom.

Klikk her for å følge oljeprisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere