NA24.no

- Truer lønnsveksten

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Den kraftige oppgangen i ledigheten gir lavere rente og mindre lønnstillegg, mener økonom.

Nav la torsdag fram nye tall for arbeidsledige i Norge. Hele 5 100 ble registrert ledige i februar, og ledigheten økte til 2,7 prosent. Dette er mer enn det økonomene hadde ventet. Hele 182 personer ble registrert som arbeidsledige hver dag i februar.

NA24 - din næringslivsavis

- Dette var nok en måned med kraftig økning i ledigheten. Det er nå over 25 000 flere ledige enn på samme tid i fjor. Men det som er verre, er sammenligningen med nedgangskonjunkturene i 2002 til 2003 og nedgangen som begynte i 1988 og varte til ut på 90-tallet.

- Det vi ser nå er faktisk en større økning i ledigheten enn under begge de forrige nedgangskonjunkturen målt i antall personer. Det er litt oppsiktsvekkende, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom ved First Securities til NA24.

Wilhelmsen hadde ventet omtrent denne økningen i ledigheten, men er bekymret for det raske tempoet ledigheten stiger med.

- I 1988 var nedgangen ganske dyp, og nå øker ledigheten minst like raskt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Bråbrems i bedriftene
Wilhelmsen sier at den kraftige økningen skyldes bratt nedgang i aktiviteten til bedriftene.

- Bedriftene økte bemanningen kraftig i 2006 og 2007. Men omslaget har kommet brått for bedriftene nå, og vi ser derfor en kraftig økning i ledigheten, forklarer Wilhelmsen.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sier at ledigheten økte noe mer enn han hadde ventet.

- Det vi når ser, er effekten at det var bråstopp i en del bedrifter på slutten av fjoråret. Disse kommer nå ut i ledighetskøen, forklarer Juel.

- Roer seg
Sjeføkonomen er klar på at man vil ha en kraftig økning i ledighetskøen i noen måneder fremover.

- Men jeg vil tro at det avtar noe utover sommeren, fordi rentekuttene og stimulansepakkene demper effekten noe. Ledigheten vil fortsatt øke, men jeg tror ikke det vil fortsette i det tempoet vi ser nå, sier Juel.

Shakeb Syed i Handelsbanken er klar i sin melding.

- Dette var verre enn ventet, og oppgangen i ledigheten er ikke noe som kommer, det er noe vi er midt oppe i nå

Lavere rente og lavere lønnsvekst
Wilhelmsen på sin side er klar på at den kraftige økningen i ledigheten vil gjør at inflasjonen ikke blir noe problem i årene fremover.

- Ledigheten vil presse lønnsveksten markert i år og spesielt til neste år. Når det gjelder pengepolitikken, med både ledigheten og lavere inflasjon, kan det føre til at vi vil se enda flere rentekutt. Vi venter et kutt på 0,25 prosentpoeng i mars, og vi tror Gjedrem kutter til 1,75, og kanskje ned til 1,5 prosentpoeng, i løpet av sommeren, eller ved utgangen av sommeren, sier Wilhelmsen.

Juel i Nordea tror også at Norges Bank kan komme til å justere ned sin rentebane, men at dette først og fremst skyldes lavere vekst internasjonalt, som følge av noe sterkere krone, og lavere renter ute.

- Ledigheten kan øke mer
Juel vil foreløpig ikke justere sine anslag for hvor høy arbeidsledigheten i Norge blir, og også Wilhelmsen ligger foreløpig fast.

- Vi forventer at ledigheten skal opp i rundt 125 000 personer. Med den hastigheten vi ser nå, er det en risiko for at den vil øke mer, sier Wilhelmsen.

På den positive siden peker økonomen på at myndighetene kommer med langt kraftigere stimulanser i denne nedgangsperioden enn på 1980-tallet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere