*Nettavisen* Økonomi.

- Tsipras ba Putin om 88 milliarder til å trykke drakmer

Alexis Tsipras (t.v.) skal ha bedt Vladimir Putin om penger til å trykke drakmer. Her under et møte i Moskva april i år. Foto: Alexander Zemlianichenko (Afp)

Alexis Tsipras har angivelig bedt Russlands president om et lån på nærmere 90 milliarder kroner til å trykke drakmer.

22.07.15 14:38

Ifølge den greske avisen To Vima skal statsministeren også ha sendt lignende låneforespørsler til Kina og Iran, men til ingen nytte. I et stort intervju til den greske kringkasteren ERT sa han at «hvis et land skal trykke sin egen nasjonale valuta, er det behov for reserver i en sterk valuta».

Ideen om innføring av en ny nasjonal valuta er undersøkt av teknokrater og det greske finsansdepartementet, som har studert modellen av Slovakias løsrivelse fra Tsjekkoslovakia og innføringen av koruna. Det skriver Greek Reporter.

- Ambisjoner om å endre Europa

LES OGSÅ: Skal stemme over reformpakke

Tidligere i år planla Tsipras å gå tilbake til drakmer, og regnet med hjelp fra Russland for å oppnå dette målet. Panos Kammenos, Yiannis Dragasakis, Yanis Varoufakis, Nikos Pappas, Panagiotis Lafazanis og flere sentrale regjeringsmedlemmer var klar over planen.

Under Tsipras første besøk i Moskva fordømte han EU-politikken i Ukraina og støttet folkeavstemningen hvor Øst-Ukraina søker løsrivelse fra landet. Tyskland innså at Hellas var forberedet på å bytte allianser, som ville truet samholdet i eurosonen. Tsipras håpet derfor landet ville tilby et sjenerøst kutt i gjelden. På den tiden hadde Hellas' statsminister ambisjoner om å endre Europa, ifølge To Vima.

LES OGSÅ: - Tyskland bør forlate eurosonen

Intet annet valg

Avisen skriver at folkeavstemmingen som fant sted søndag 5. juli var en test for Tsipras for å se hva befolkningen tenkte om Europa og eurosonen. Samme natt kom beskjeden fra Russland om at Putin ikke ønsket å støtte Hellas' retur til drakmer. Etter dette hadde Tsipras intet annet valg enn å overgi seg til til Angela Merkel og signere den tredje nødpakken fra EU.

LES OGSÅ: Gresk forsker: – Avtalen er lagd for å slå feil

Greek Reporter skriver at artikkelen i To Vima har vekket oppsikt, og ført til at 17 nye parlamentsmedlemmer har sendt brev hvor de spør den greske statsministeren om noen av påstandene er sanne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.