- Tsjetsjenia normalisert

Russlands president Vladimir Putin hevder situasjonen i Tsjetsjenia er blitt normalisert. Generalsekretæren i Helsingforskomiteen reagerer sterkt.

31.01.06 12:45

Tirsdag hevdet den russiske presidenten at Tsjetsjenia har blitt «brakt tilbake i den konstitusjonelle folden» etter mer enn et tiår med konflikt.

- Russiske menneskerettighetsorganisasjoner har dokumentert et stort antall forsvinninger, overgrep og fortsatt bruk av tortur i Tsjetsjenia, sier generalsekretær i Den norske Helsingforskomité, Bjørn Engesland, til TV 2 Nettavisen.

Han bestrider Putins virkelighetsbeskrivelse.

- Konflikten i Tsjetsjenia pågår fortsatt.

Stadige angrep
Putin sier tirsdag at jobben med å få i stand lokalt styre i Tsjetsjenia er fullført

- Det er etablert visse strukturer, basert på et russisk-støttet og russisk-etablert regime som i stor grad mangler legitimitet i det tsjetsjenske folk. Det er et regime etablert gjennom et valg vi har kritisert gjennomføringen av, sier Engesland.

De større kamphandlingene i Tsjetsjenia er over, men opprørsgrupper fortsetter jevnlig å ramme føderale styrker og deres lokale støttespillere.

Krig siden 99
Russiske styrker trakk seg ut av Tsjetsjenia i 1996 etter en krig som varte 20 måneder. Etter dette var den russiske regionen i Kaukasus i praksis uavhengig. Russiske militære gikk inn igjen i Tsjetsjenia med full styrke i 1999, og kamphandlinger har fortsatt siden den gang.

- Russiske menneskerettighetsorganisasjoner har dokumentert et stort antall forsvinninger, overgrep og fortsatt bruk av tortur i Tsjetsjenia, sier Engesland.

Han kritiserer Russland for landets manglende vilje til å gå inn i forhandlinger og søke en politisk løsning på konflikten

Helsingforskomiteene overvåker menneskerettighetssituasjonen i egne land og i andre land der det er vanskelige vilkår for menneskerettighetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.