*Nettavisen* Økonomi.

- Tull fra Mattilsynet

Mor til Camilla (8) som ble alvorlig syk av E.coli, mener Mattilsynet bør skjerpe seg.

20.03.06 15:19

Like før jul sviktet Camilla sine nyrer som følge av e.colibakterier . Etter å ha advart mot kjøttdeig fra Gilde i lengre tid, gikk Mattilsynet i dag ut og endret advarselen.

- Spekepølse fra Gildes datterselskap Terina i Sogndal er sannsynlig årsak til utbruddene av E. coli O103, heter det i en pressemeldig.

Les egen sak her

- Barn spiser ikke dette
Nyheten får Camillas mor, Rita Lie, til å rase.

- De må jo tenke seg om. Camilla har i alle fall ikke spist spekeskinke. Hun liker det ikke. Man må være voksen for å like noe sånt. E.colibakterien har slått ut barn så små som 18 måneder gamle. Små barn spiser ikke denne typen mat, sier Rita Lie til TV 2 Nettavisen.

Hun mener mandagens utspill faller inn i rekken av dårlig arbeid utført av Mattilsynet.

- Jeg føler de har fomlet i blinde hele tiden. De dekker seg bak disse «undersøkelsene» sine, sier Lie.

Syv spiste morrpølse
Mattilsynet fortalte mandag at syv av de syke barna har spist pølsen som de nå advarer mot.

- Grunnen til at dette ikke er fulgt opp tidligere, er at de første seks som ble syke, hadde alle spist kjøttdeig fra Gilde kjøttdeig, og en av seks hadde spist morrpølse. Vi begynte å se et mønster når nummer sju, åtte og ni alle hadde spist morrpølse, sa avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse mandag.

Selv mener Camillas mor at Mattilsynet må gå på dyret.

- Her må man bruke hodet. Små barn får kjøttet most eller i små biter. Jeg mener man må gå på dyret som disse produktene blir laget av, sier Rita Lie.

Krever garanti
Selv har datteren aldri fått svar på hva som var årsaken til hennes sykdom. Nå ber moren om svar.

- Jeg forlanger å kunne få en garanti for at jeg kan gå i butikken og kjøpe bakteriefri mat og sette den på bordet til mine barn. Kan de ikke gi meg den garantien, bør de finne seg en annen jobb, sier Lie.

Datteren er nå i hovedsak blitt frisk etter nyresvikten. Den venstre nyren vil derimot ikke tåle et nytt tilfelle av e.coli.

- Hun vil ikke tåle en ny slik bøyg. Derfor må jeg som mor få lov til å rope om hjelp for å få en garanti, sier Lie til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag