*Nettavisen* Økonomi.

- Tullete med halv skatt i desember

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Antikvarisk, overformyndersk og tullete. Eksperter om ordningen med halv skatt i desember.

29.11.11 12:52

Har du noen gang fundert på hvorfor skattetrekket halveres i desember?

Mange nordmenn misforstår og tror at mindre skatt på lønna i desember er en gave fra staten. Det er det ikke.

58 år gammel skatteregel
Ordningen med halv skatt i desember er en overlevning fra industrisamfunnet i etterkigstidens Norge.

Det var LO som onsket at arbeidsfolk skulle ha nok penger til jul og politikerne vedtok den nye skatteregelen i 1953

Tullete ordning
Ikke alle synes halvt skattetrekk i desember er fornuftig.

- Ordningen er i bunn og grunn formyndersk og kort og godt tullete, sier studierektor på BI Dag Jørgen Hveem til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: BI)

- Bakgrunnen er at staten finner det nødvendig - i allefall hensiktsmessig - å hjelpe oss med budsjettering og prioritering. Penger holdes tilbake gjennom året får å ha noe i bakhånd til desember. Dette burde jo være unødvendig, sier Hveem.

Blogger og medieviter Harald Nyquist er enig.

- Selv om det siste vi trenger er å bli inspirert til å bruke enda mer penger til jul, er det nettopp dette staten gjør ved å pålegge alle arbeidsgivere om å gi oss halvt skattetrekk i desember, sier Nyquist.

Hva synes du om den gamle ordningen med halv skatt i desember? Si din mening i kommentarfeltet nederst.

Tidene er endret
Han kan forstå at ordningen hadde noe for seg for over et halvt århundre siden.

- For 57 år siden var inntektsforskjellene i samfunnet mye større enn i dag. Loven ble vedtatt i en tid hvor far var tilfreds hvis han fikk et slips i julegave mens mor jublet over en gryte i rustfritt stål. Men tidene har forandret seg, sier Nyquist.

- I dag opplever vi et uholdbart overforbruk med julen som et rituelt klimaks. Bør staten bidra til dette med en lovfestet julehandelimpuls? spør Nyquist.

Fratar folk ansvar for egen økonomi
En norsk bedriftseier, som overfor NA24 ønsker å være anonym, sier følgende:

- Halv skatt i desember og null skatt i juni vitner om statens absurde behov for å gjete folk fordi de ikke vet sitt eget beste. Ting som dette bidrar til å svekke folks ansvarsfølelse, ved at det alltid er "noen andre" som skal passe på hele tiden. Jeg tror folk jevnt over hadde hatt godt av å ha størst mulig ansvar for seg selv, og det gjelder i mange andre sammenhenger i arbeidslivet, sier bedriftseieren.

Mer skatt i årete øvrige 10 måneder
Skattefritaket i desember, eller trekkfritaket som det heter på fagspråket, omfatter stort sett alle trekkpliktige ytelser og mottakere (det omfatter alle som mottar ytelser som er grunnlag for forskuddstrekk).

Trekkfritaket i juni gjelder bare i lovbestemt feriegodtgjørelse og vanlig lønn i ferien. Pensjoner og andre trygdestønader ikke er omfattet av trekkfritaket i juni. Ordningen med null skatt i juni og halv skatt i desember betinger at man trekker mer i årets øvrige måneder enn det man ville ha gjort med likt trekk i alle årets måneder. Det samlede skattetrekket året sett under ett blir det samme.

Sagt på en enklere måte: Siden staten gir deg halvt skattetrekk i desember og null skatt i juni, må du betale mer skatt de 10 andre månedene.

Hyggelig ordning
I regjeringen har man ingen planer om å endre på ordningen.

- Jeg har ikke registrert noe folkekrav om å få endret dette. Mitt inntrykk er at de aller fleste oppfatter det som en hyggelig ordning. Vi har ingen planer om å endre den, sier statssekretær Roger Schjerva.MinSpot.no: Velg strøm til innkjøpspris og kutt regningen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.