*Nettavisen* Økonomi.

- Tvangsselger Telenors gullgruve

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Hele 11 milliarder kroner står på spill.

19.06.09 13:58

Namsmannen i Russland melder at de legger Telenors beslaglagte aksjer i VimpelCom ut for salg. Dette bekreftes i en melding.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Dermed har den langvarige og uoversiktlige konflikten Telenor har med sin russiske motpart Alfa Gruppen nådd et dramatisk høydepunkt.

Telenor-aksjen ble pauset for handel etter å ha falt 6,31 prosent til 45,25 kroner på nyheten.

Oslo Børs har opphevet børspausen og Telenor faller med tre prosent til 46,75 kroner.

Her er pressemeldingen fra den russiske namsmannen (på russisk).

Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder at det kan ta minst to måneder å forberede salget av aksjene.

- Vil være svært overraskende
Telenor sier at de ikke har fått noen annen informasjon fra namsmannens kontor enn det som har blitt lagt ut på namsmannens hjemmeside.

- Den russiske namsmannen skriver i dag at de har gitt ordre om å iverksette en auksjon av Telenors aksjer og at partene er i ferd med å bli varslet. På forespørsel fra Telenors advokater sier namsmannens kontor at de ikke vil kommentere saken før mandag.

- Som tidligere kommunisert er Telenor trygge på at en feilaktig avgjørelse fra domstolen i Omsk til slutt vil bli overprøvd og at det derfor vil være svært overraskende om aksjene blir solgt før en endelig rettslig avgjørelse.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Uhørt
Tidligere i måneden gjorde Telenor det klart at de går sterkt imot eventuelle planer om å selge Telenors VimpelCom-aksjer.

- Inndrivelsen av kravet på 1,72 milliarder dollar er basert på en feilaktig og grunnløs rettsavgjørelse og skal ikke finne sted, sa Jan Edvard Thygesen, konserndirektør og leder for Telenors virksomheter i sentral- og Øst-Europa.

- Selv om trusselen om salg av Telenors VimpelCom-aksjer har vært til stede helt siden aksjene ble tatt i arrest, forventer vi atnamsmannen stanser enhver plan om salg eller auksjon inntil saken er hørt av alle nødvendige rettsinstanser. Vi er sikre på at den feilaktige dommen i Omsk til syvende og sist vil bli annullert. Det vil derfor være uhørt om namsmannen nå skulle starte et salg, sa Thygesen.

Oligark-kamp
Kravet som Telenor må betale er på 1,7 milliarder dollar, og dette er penger som skal betales til VimpelComs aksjonærer som plaster på såret fordi Telenor stemte ned et forslag om å kjøpe det lille teleselskapet Ukranian Radio Systems. Det har over flere år vært en konflikt mellom Telenor og Altimo, et teleselskap som eies av oligarken Mikail Friedman.

Telenor eier 33,6 prosent av de ordinære aksjene i VimpelCom, og har 29,9 prosent av stemmene. Mikail Fridmans Alfa Group har 44 prosent av stemmene og 37 prosent av de ordinære aksjene.

Frem til kampen mot Alfa Group startet ble VimpelCom-investeringen regnet som Telenors gullinvestering.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag