*Nettavisen* Økonomi.

- Tyskland har gjort en historisk tabbe

FOR TØFF: Noen mener Tysklands statsminister Angela Merkels var alt for tøff i forhandlingene. Foto: Antonio Bronic (Reuters / NTB scanpix)

Merkel i skvis før avstemning om Hellas-pakke.

17.07.15 09:46

Flere partifeller beskylder Angela Merkel for å ha gitt for mye i tautrekkingen med grekerne og sier nei til avtalen med Hellas. Andre mener hun var altfor tøff i forhandlingene.

Fredag skal den tyske nasjonalforsamlingen stemme over avtalen som regjeringssjefene i Hellas og de andre eurolandene inngikk tidligere denne uken, og som nå er til godkjenning i de ulike landenes nasjonalforsamlinger.

Det er ventet at de tyske folkevalgte sier ja, ettersom Merkels konservative parti CDU/CSU og koalisjonspartneren, sosialdemokratiske SPD, har et stort flertall.

LES OGSÅ: – Kan bli nyvalg i Hellas til høsten

Men i egne rekker er det mange som mener at Merkel strakte seg for langt da hun sa seg villig til å bytte nye lånemidler mot greske reformer.

Så mange som 50 til 70 av parlamentsmedlemmene fra CDU/CSU kan komme til å vende avtalen ryggen, ifølge Financial Times.

Klikk på bildet for å forstørre.

I SKVIS: Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: Philippe Wojazer


Europeisk enhet

På den andre siden møter regjeringen motstand fra dem som synes Tyskland ydmyket Hellas og satte europeisk enhet på spill.

– Tyskland har gjort en historisk tabbe. For første gang på 60 år har Tyskland bedt om et løsere sammenbundet Europa, i stedet for et tettere Europa, sier Sven-Christian Kindler, finanstalsmann for opposisjonspartiet De grønne, ifølge avisen.

LES OGSÅ: Forsker sier Tsipras var nær ved å gå av

Tidligere denne uken skrev en kommentator i avisen Spiegel Online at «tyske myndigheter har ødelagt sju tiår med etterkrigsdiplomati på en eneste helg».

Gambler

Også Jürgen Habermas, en av nåtidens viktigste tenkere innenfor europeisk integrasjon, går i strupen på den tyske statsministeren.

– Jeg frykter at regjeringen, blant dem sosialdemokratene, i løpet av én enkelt natt har spilt bort all politisk kapital som Tyskland har opparbeidet seg i løpet av det siste halve århundret, sier den tyske filosofen til The Guardian.

LES OGSÅ: Tyske aviser: Hellas-samtaler var diplomatisk katastrofe

Han mener tidligere regjeringer har utvist en «langt større politisk sensitivitet» i slike spørsmål.

– Å tvinge den greske regjeringen til å godta et økonomisk usikkert og hovedsakelig symbolsk privatiseringsfond kan ikke forstås som noe annet enn et forsøk på å straffe en venstreradikal regjering, sier Habermas.

Nok er nok

Også utenfor Tyskland får den tyske linjen krass kritikk, blant annet fra den italienske statsministeren Matteo Renzi, som ber Merkel slutte å ydmyke Hellas.

– Jeg sier til dere, Tyskland: Nok er nok, uttalte han søndag.

Den tyske regjeringen ser imidlertid seg selv som en garantist for at eurosonens regler etterleves. Og de var heller ikke alene i sine krav til Hellas: 15 av 18 av Hellas' partnere i eurosonen sto sammen om å kreve ytterligere kutt. Bare Frankrike, Italia og Kypros mente den greske reformplanen var nok til å starte forhandlinger.

Godkjennelse

Tyskland har, med sin størrelse og økonomiske slagkraft, den avgjørende stemmen i eurosamarbeidet og eurosonens krisefond ESM.

Dersom den tyske nasjonalforsamlingen godkjenner avtalen mellom Hellas og eurolandene, starter forhandlingene om et nytt låneprogram.

De tyske folkevalgte skal også ta stilling til dette programmet før Hellas får tilgang til en eneste euro derfra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.