NA24.no

- Uføretrygd til ungdom under 25 år bør egentlig ikke skje

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove (Scanpix)
- Det er for lett å få uføretrygd i Norge, sier Ola Borten Moe

Uførepensjonering er et økende problem i det norske samfunn. Særlig bekymringsfull er den sterke økningen i uførepensjonering av unge under 35 år som har funnet sted siden 1990-årene. Den er nær tredoblet i en rekke kommuner. Den viktigste årsak til uføretrygd var nervøse lidelser. Det er alarmerende.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Ola Borten Moe er redd velferdsstaten står i fare hvis det ikke strammes inn.

– Det er åpenbart for lett å få uføretrygd når du ser at tallene på unge uføre går opp, både i absolutte og relative tall. Samtidig synker andelen eldre uføre i prosent av befolkningen. Å innvilge uføretrygd til ungdom under 25 år bør egentlig ikke skje. Det er ikke bra for samfunnet, men det er mest krevende for den som havner på trygd. Det er nødvendig å rope varsku for fremtiden til velferdsstaten når vi ser disse tallene, sier Borten Moe til Dagen Næringsliv.

Sp-toppen er varsom med å foreskrive tiltak og er mer opptatt av å få frem den enkeltes ansvar, melder avisen.

Arbeiderpartiets velferdspolitiske talskvinne, Anette Trettebergstuen, mener Ola Borten Moe ikke gjør det enklere å få folk tilbake til arbeidslivet.

– Det blir ikke enklere å få folk tilbake til arbeidslivet av å stigmatisere og fremstille de uføre som late, sier hun til DN Papir.

– Flere vil og kan jobbe
Flere enn 36.000 nordmenn under 30 år er enten på varig uføretrygd eller på arbeidsavklaringspenger.

SVs velferdspolitiske talskvinne, Karin Andersen, mener Ola Borten Moe bygger opp under fordommer mot folk som ønsker å komme i jobb.

– Flere vil og kan jobbe. Problemet er hverken muligheten til å få trygd eller at trygdene er for høye. De er for mange knapt så det rekker. Kutter vi for dem som har minst og aleneforeldrene, vil eneste resultat være økt barnefattigdom. Det er SV imot, og det bør Sp også slutte å tro hjelper. Det er mangel på oppfølging, kvalifisering og diskriminering som er problemet, sier Karin Andersen til Dagens Næringsliv.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) ber næringslivstopper slutte å stigmatisere unge uføre. Hun etterlyser mer kunnskap og forskning, og innrømmer at politikerne har vært for engstelige til å stille spørsmål. Bjurstrøm konstaterer samtidig at man vet mye: Å fullføre utdanning er avgjørende. Det samme er foreldrenes yrkesaktivitet.

Naturlig for enkelte
- Vi må unngå å skjære alle over en kam i dette spørsmålet. Noen unge er åpenbart så funksjonshemmet i utgangspunktet at de helt naturlig skal ha uføretrygd, men i andre enden av skalaen er det en gråsone der svaret ikke er så opplagt. I første rekke må systemet være rettet inn mot å unngå at uføretrygd blir svaret for stadig flere. Jo lengre relativt friske ungdommer blir gående passive, jo større er faren for at de blir varig utstøtt fra arbeidslivet. Ord må avløses av handling, skriver lederen i OA.no.

Høyre foreslår endring
Unge skal ikke få permanent uføretrygd, mener Høyre. Partiet foreslår tidsbegrenset uføretrygd for dem som blir uføre før de fyller 26 år.

Til våren skal Høyre fremme forslag om dette, opplyser Torbjørn Røe Isaksen, partiets arbeids- og sosialpolitiske talsmann.

- At så mange blir uføre i ung alder, er et svik fra samfunnets side. Det tyder på at systemet vårt ikke fungerer, snarere tvert imot, sier Isaksen til Bergens Tidende.

I stedet for varig uføretrygd, vil Høyre innføre en ordning med tidsbegrensninger for unge trygdemottakere. Dette vil ikke innebære kutt i trygden, men skal være en ordning som innebærer utdanning, tiltak og trening, kombinert med jevnlig kontroll av arbeidsevne. Målet skal være å komme ut i arbeidslivet.

Fremskrittspartiet ønsker en enda strammere ordning. Frp vil ikke gi varig uføretrygd til noen under 40 år, med mindre det er helt klart at de aldri kan bli yrkesaktive.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere