NA24.no

- Umulig å avsløre Statoil-terroristene

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
- Verken FBI, Interpol eller MI6 hadde dem på listene, sier terrorekspert om de to Statoil-ansatte som var med på terrorangrepet i In Amenas.

Verken Ali Medlej eller Xristos Katsiroubas var registrert på noen internasjonale terrorlister før det smalt på Statoil-anlegget i In Amenas 16. januar i år.

De to kanadiske statsborgerne jobbet begge ved anlegget.

- Ingen av disse to kunne blitt fanget opp ved søk i internasjonale sanksjonslister eller offentlige terrorlister som EU, FN eller OFAC. Ei heller hos Interpol, Europol, MI6 eller FBI, sier administrerende direktør Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group til Nettavisen NA24.

Umulig

Risk Information Group har tilgang på internasjonale sanksjonslister, inkludert informasjon om verdens terrornettverk.

Kleiven blogger også om blant annet terror i Nettavisen NA24.

- Det var umulig å avsløre Statoil-terroristene, sier terroreksperten.

LES HANS SISTE BLOGG HER:

Vi vet hvem som er verdens mest ettersøkte!

Listene Kleiven referer til inneholder flere hundre koblinger. Ingen av dem navnga de to kanadiske statsborgerne.

- Det var heller ingen koblinger mellom de to og AQIM-nettverket eller Mokhtar Belmokhtar i de samme listene, sier Kleiven.

- Om dette skulle blitt fanget opp måtte kanadiske myndigheter ha informert om mistanke, og dette ville ikke vært mulig så lenge det bare dreide seg om mistanke, fortsetter han

Anholdt i 40 dager

En av de to, Ali Medlej, ble for noen år siden anholdt med mistanke om planlagt terror. Etter å ha blitt holdt i 40 dager slapp de han fra, da de fant ham ufarlig.

- Siden han ble grunnet ufarlig, er han heller ikke å oppdrive på noen terrorister. Det er heller ingen myndighetsorganer som har han registrert, sier Kleiven.

Ali Medlej ble betraktet som harmløs av kanadiske myndigheter, sier Kleiven.

Terroreksperten mener det hersker liten tvil om at de to kanadiske statsborgernes kjennskap til anlegget, var av stor betydning for at terroristene lykkes.

- Men det ville ikke vært mulig å fange opp bakgrunnen til de to, sier Kleiven.

Tjente 800 millioner på terror

Kleiven kunne avsløre eksklusivt i Nettavisen NA24 at terroristen bak angrepet, Mokhtar Belmokthar hadde tjent 800 millioner kroner på kidnapping siden 1990-tallet.

- Dette er en mann som har livnært seg på terror i alle sine voksne år og han har trolig mange liv på samvittigheten, sa Kleiven til Nettavisen NA24 i januar.

Han viste til at AQIM har flere terrorceller i land som England, Spania, Italia, Frankrike, Tyskland og Nederland.

- Disse cellene driver også med narkotrafikk, biltyveri, kredittkortsvindel og hvitvasking av penger for å finansiere terrorgruppens aktiviteter, sa Kleiven.

Han kunne også avsløre alle aliasene til Belmokhtar.

Les om terrorkongens smuglerimperium:

- Har tjent 800 millioner på kidnapping

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere