*Nettavisen* Økonomi.

- Unge blir taperne

Byråden mener vedtaket om nye boliger i Oslo rammer unge mennesker.

27.09.07 14:35

Halvparten av alle nye leiligheter som bygges i indre Oslo skal være store nok for familier.

NA24 - din næringslivsavis

Bystyrets forslag til ny reguleringsplan for leiligheter i indre Oslo ble vedtatt onsdag. Det vil få store konsekvenser for nye boligprosjekter. De minste leilighetene blir på 40 kvadratmeter. Det er langt større enn de minste som bygges i dag.

Det som er langt mer oppsiktsvekkende er at halvparten av de nye leilighetene som bygges skal være på minst 80 kvadratmeter.

Dette ble vedtatt
- Maksimum 20 prosent av nye leiligheter skal være på 40-50 kvadratmeter.
- Minimum 30 prosent av leilighetene skal være på 50-75 kvadratmeter.
- Minimum 50 prosent av leilighetene skal være på 80 kvadratmeter.

- Det ble dessverre flertall for forslaget fra bystyret, mot stemmene fra KrF, Frp og Høyre, sier byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen (H), til NA24.

Vedtaket gjelder Gamle Oslo, Grünerløkka, Torshov og Sagene, Nydalen og St. Hanshaugen.

- Redd for de unge
- Dette er synd for nye på boligmarkedet. At 50 prosent skal være over 80 kvadratmeter. Jeg tror ikke så mange unge har råd til det. Jeg er redd for at man trenger unge ut av markedet, sier Agerbak-Jensen.

Utbyggerne er lite fornøyd med en slik regulering. Veidekke Eiendom, som NA24 snakket med i går, kalte planen for «bokollektivloven». Utbyggeren mener det er ungdom som vil bo sentralt, og at de ikke har råd til å kjøpe leiligheter på 80 kvadratmeter. Dermed må de spleise og bo i kollektiv. Høyre ønsket seg ikke denne løsningen.

- Det er etterspørselen som må styre hva som bygges. Jeg synes dette er undøvendig rigid, mener Agerbak-Jensen.

- Bedre bomiljø
Byrådets forslag varat 50 prosent av leilighetene skulle være på 70 kvadratmeter, og 40 prosent skulle være mellom 35 og 75 kvadratmeter. Dette ble stemt ned, i stedet ble det flertall for bystyrets forslag.

Poenget med reguleringen er å styre befolkningssammensetningen i større grad. Politikern er enige om at familier i boligstrøk skaper strygghet og stabilitet. Politikerne på venstresiden ønsker at også folk skal kunne fortsette å bo i sentrum også etter at de får barn. De mener det skaper bedre bomiljøer.

Vedtaket gjelder kun nye prosjekter som legges ut til offentlig høring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.