NA24.no

- Unge låner over pipa

Sist oppdatert:
Kredittilsynets sjef håper de unge er klar over risikoen.

Bankene låner villig ut penger til unge etablerere. 45 av hundre unge har lån til mer enn tre ganger inntekten.

NA24 - din næringslivsavis

- Unge mennesker er flinke til å betjene lånene sine. De snur seg fort rundt. Og de er ikke så satt i atferden sin, hvis det ikke er mer penger å bruke. Det er lite mislighold blant de unge som har høy gjeldsgrad, sier Aud-Helen Rasmussen, forbrukerøkonom i DnB NOR, til NA24.

Tallene gjelder 10.000 mellom 18 og 34 år som har tatt opp boliglån mellom januar og april i DnB NOR, som er med i forbrukerundersøkelsen til Rasmussen.

- Tåler strammere tøyler
- De unge jobber mye, de får overtid og bonuser, kan ta på seg ekstrajobber, og om de har barn så er ikke barna dyrest når de er små. Det er en fase i livet hvor man kan ha det litt strammere, sier Rasmussen.

Boligprisene har hatt en formidabel vekst i Norge, spesielt i 2006, da prisene økte med rundt 20 prosent.

- Man kommer fort på en gjeldsgrad på tre. Dersom man er et ungt par med studielån og skal kjøpe leilighet i Oslo, så er man ikke fryktelig kresen før man er på 2,2-2,5 millioner kroner i lån, sier Rasmussen.

- Foreldre i ryggen
Kommunalminister Åslaug Haga uttalte på landsmøtet til Norske Boligbyggelag denne uken at boligmarkedet er med på å skape forskjeller mellom folk. Hun nevnte at de som har foreldre i ryggen kan være med på en spiral med stadig økende priser. Denne tendensen ser også banken.

- Jeg vil tro at gjeldsgraden har økt. Det har en sammenheng med den voldsomme økningen i boligpriser, og med at man etablerer seg tidligere med egen bolig enn for ti år siden. En faktor som utligner risikoen er at svært mange har foreldre som ligger bak og hjelper til. Det har sammenheng med en velstandsutvikling uten sidestykke de 10 til 15 siste årene, sier Rasmussen.

Rasmussen har tro på de unges betalingsevne.

Kredittilsynet bekymret
- Vi bekymrer oss ikke for den unge kundemassen. De har en veldig fornuftig atferd. Men vi følger godt med, for andre tider kan komme. Arbeidsmarkedet kan endre seg, boligmarkedet kan forandre seg. Vårt råd til unge er: Sett opp et ordentlig budsjett, der du tar med all gjeld og er nøktern på både inntekts- og utgiftssiden. Det er et godt utgangspunkt for en god økonomisk hverdag, sier Rasmussen.

Men selv om banken mener det vil gå bra, er Kredittilsynet bekymret.

- Det betyr at de har mye lån, sier direktør i Kredittilsynet Bjørn Skogstad Aamo, til NA24.

Både unge som har «lånt over pipa» og unge som har lånt mange ganger mer enn de tjener kan være utsatt for risiko.

- Utsetter seg for risiko
- De vil jo være utsatt ved en renteoppgang. Ofte har de lånt så mye at de også er sårbare ved et mulig fall i boligprisene. Jeg håper at både den enkelte og bankene er klar over den risiko de utsetter seg for, sier Aamo.

Ifølge tilsynsrapporten som ble offentliggjort 28. februar i år var det også et kraftig hopp over hvor mange som har hundre prosent lån til bolig. Kredittilsynet har ropt varsku over den markerte oppgangen. 37 prosent av de under 35 år som kjøpte bolig høsten 2006 lånte 100 prosent eller mer av boligens verdi. Høsten ett år før var det 22 prosent.

- To ting kan skje. Det ene er at byrden ved å betjene lånet blir større enn man reelt sett har tatt høyde for. Det andre er at det kan komme en periode med nedgang i boligprisene. Det er alltid noen familier som opplever samlivsbrudd og jobbskifte, og som kan være utsatt i en slik situasjon, forklarer Aamo.

Mer av lønna
I Storbritannia er renten noe høyere enn i Norge. Der betaler unge førstegangskjøpere 18,7 prosent av inntekten på boligrenter, noe som er det høyeste siden 1992.

- Vi har ikke fersk statistikk, og renten er fortsatt ikke så høy som i Storbritannia, sier Aamo.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall husholdninger med rentebelastning over 20 prosent vil øke i takt med renten. I tilfelle renten øker med 2 prosentpoeng vil over 500.000 få en rentebelastning på 20 prosent, der halvparten vil ligger over 30 prosent. Dersom renten øker med 3 prosentpoeng vil en fjerdedel av husholdningene betale over 20 prosent av lønnen på renter.

NA24 presiserer at tallene fra DnB Nor er hentet fra en undersøkelse som gjelder 10.000 låntagere, med andre ord er det tatt opp langt mer enn 10.000 lån hos DnB Nor i perioden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere