NA24.no

- Unngå dette i jula

Foto: SINTEF Byggforsk (SINTEF Byggforsk)
Slik sikrer du huset før du reiser på juleferie.

Skal du reise bort i juleferien?

Kulda tar ikke ferie og kan rekke å gjøre stor skade på tiden det tar å kjøre tur/retur hytta eller å nyte en real medistermiddag hos svigermor.

For å være på den sikre siden bør du skalke alle luker og sørge for at boligens vanntilførsel er under kontroll.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK  

De siste årenes kalde vintre har ført til stygge tall på skadestatistikken. Ofte skyldes frost i vannrør at rørene er plassert på steder som blir veldig kalde, slik som yttervegger, kalde kjellere og andre uoppvarmede rom. Frostskader oppstår som oftest i tomme bygg. Siden det er kjedelig å komme hjem til innendørs skøytebane etter et hyggelig juleselskap, får du her noen gode råd for å sikre at vannet holdes flytende vinteren gjennom.

Her er de praktiske rådene:

  • Oppvarming. Det strider kanskje mot ideen om å spare strøm, men det er billigere å holde en lav innetemperatur enn å reparere skader som følge av frost. Skal du reise bort vinterstid, skru gjerne ned temperaturen, men skru den for all del ikke helt av. Dette gjelder både for bolig og fritidsbolig. Hold temperaturen over 10¿ C i oppholdsrom når du reiser bort.
  • Vinduer. Vinduer i kjellere eller andre kalde rom bør holdes lukket selv når du er hjemme. Vann som ligger i rør i et iskaldt vaskerom kan fryse over natten. Husk å lukke alle ventiler og vinduer dersom du reiser bort.
  • Tilsyn ved fravær. Enten du skal på en etterlengtet sydenferie hjemmefra, eller lar hytta stå tom hele vinteren - få noen til å stikke innom og sjekke at alt er som det skal.
  • Hovedkrana. Reiser du bort i mer enn et par dager - steng hovedkrana. Men – når du har stengt vanntilførselen, bør du åpne en kran for å la vann som er oppsamlet i rørene få renne ut. Da tømmer du systemet samtidig som trykket avlastes hvis frosten kommer.
  • Smartstopp. Skal du bare på overnattingsbesøk eller på en langdryg middag kan det være lurt å få en rørlegger til å installere en NRL Smartstopp. Det er en trådløs magnetventil som gjør at du kan slå av og på vanntilførselen i boligen med en enkel bryter plassert ved utgangsdøra. Denne funker like godt når du skal en tur på butikken som hvis du skal være borte fra hytta i månedsvis.

Uansett hvor mange ganger det blir sagt, er det alltid noen som ikke får det med seg. Dersom du er blant de uheldige, så finnes det råd.

Dette kan du gjøre dersom du kom for sent og vannet allerede har frosset:

1) Hvis du ikke allerede har stengt hovedkrana – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt, er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.

2) Varm opp rommet.

3) Når du har lokalisert det frosne røret, bruk gjerne varmluftpistol, hårføner eller vifteovn, men husk kontinuerlig tilsyn.

4) Bruk av åpen varme som skibrenner, primus etc. er livsfarlig og strengt forbudt.

5) Etter opptining åpnes hovedkrana forsiktig mens rørene kontrolleres mot lekkasjer.

Dersom rørene fortsatt er fryst etter du har fulgt disse rådene må du kontakte fagpersonell. De aller fleste rørleggerbedrifter tar på seg denne typen oppdrag og har nødvendig utstyr tilgjengelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere