*Nettavisen* Økonomi.

- Uproff Røkke-handel

Staten har tapt 1,2 milliarder på kjøpet av Kjell Inge Røkkes aksjer. Kritikken fra Per-Kristian Foss er ramsalt.

21.01.08 10:27

- Dag Terje Andersens måte å kjøpe aksjene i Aker Holding var gjennomført uprofesjonelt, sier Høyre-politiker Per-Kristian Foss til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Kritikken av statens inntog i oljeserviceselskapet opprettholdes.

Så langt har staten et papirtap på Røkke-handelen på 1.2 milliarder kroner. Det er tre ganger så mye som Nordlands-kommunene tapte på Terra-skandalen.

Aksjen faller fra start mandag morgen og er klokken 09.30 ned 4 prosent og handles til 108,75 kroner.

Kritikk
Den erfarne stortingsrepresentanten var medlem av Finanskomiteen fra 1997-2001, og finansminister i Bondevik-regjeringen fra 2001-2005.

Han fnyser av Aker-handelen.

- Fordi kjøpet ble gjennomført uten å knytte til seg en eller helst to uavhengige rådgivere, sier han.

Da Foss selv var finansminister og ansvarlig for nedsalget i børsnoterte selskaper hadde regjeringen anbudsrunder med rådgivningstjenester.

- Dette gjelder måten man selger på og ikke minst prisvurderingen av aksjen, sier han.

Statsråd Dag Terje Andersen droppet aksjerådgivning om prisvurdering av Aker Kværner.

Les også: - Kaster bort folks penger

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik


Uten kompetanse

Den tidligere finansministeren mener rådgivning er ekstremt viktig spesielt når det gjelder industrielle problemstillinger innen olje.

- Det å kjøpe i en enkelt aksje - med respekt for næringsministeren - så sitter ikke departementet på spesialkompetanse av den typen man trenger i Aker Kværner. Departementet er heller ikke innrettet på denne typen virksomhet, sier han.

Foss trekker sier at økonomiprofessorer kritiserte handelen sett i lys av at både det svenske investeringsselskapet Investor og staten betalte samme pris med ulike tidshorisonter. Staten med ti- og svenskene med toårsperspektiv.

Wallenberg-familien krevde tilbakesalgsrett, men det droppet næringsminister Andersen siden han hadde så langt perspektiv på investeringen.

- At denne handelen med Røkke var uprofesjonelt håndtert er en ting, men det kan også etterlate et inntrykk av kameraderi. Var det statsrådens syn at det ble betalt riktig pris for aksjene? sier han.

Les også: Kjempesmell for Jens

Brukte juridisk rådgivere
NA24 har tidligere skrevet at minister Andersen ikke brukte rådgivere i Røkke-kjøpet.

- Dette er feil. Vi brukte juridiske rådgivere i kjøpsprosessen fra advokatfirma Selmer i tillegg til vår egen eierskapsavdeling, sier næringsministeren til NA24.

Han forklarer at kritikken fra NHH-professor Thore Johnsen gikk på at de aldri brukte aksjeanalytikere i forhold tilfastsettelsen av aksjekursen i Aker Kværner.

- Derfor så vi ingen grunn til ytterligere rådgivning på aksjeanalysebiten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Som svenskene
Andersen skriver i en mail til NA24 at staten la seg på samme linje som svenskene om ikke å bruke eksterne finansielle rådgivere.

- Det finnes to årsaker til det. Aker Kværner-aksjen var på det tidspunkt gjennomlyst av en rekke analysemiljøer gjennom daglig omsetning og løpende verdivurdering, skriver han.

Og legger til at staten ikke foretok noen overtagelse i Aker Kværner og ville derfor ikke ha tilgang til intern informasjon som ikke var kjent i markedet fra før.

- Eksterne rådgivere ville derfor ikke ha tilgang til annet materiale for å vurdere selskapets verdi, for eksempel gjennom en såkalt due diligence, enn det en rekke analytikere allerede gått igjennom av offentlig informasjon, forklarer han.

Les også: Storfornøyd tross milliardtap

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.