*Nettavisen* Økonomi.

- Uriktig av Hagen

Kåre Willoch reagerer på at hans uttalelse blir brukt som FrP-argument for en strammere innvandringspolitikk.

15.02.06 07:18

Tidligere statsminister Willoch uttalte til Dagbladet at muslimene vil være i flertall i Europa om 50 år, og at dette er kritisk for støtten til Israel.

Stortingspresident og FrP-formann Carl I. Hagens har gjort uttalelsen til et hovedargument for en strengere innvandringspolitikk i Norge. Tirsdag braket Hagen løs i debatt med arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen og høyreleder Erna Solberg i Tabloid.

- Han er rasende
- Jeg har kun sitert Kåre Willoch, sier Hagen.

- Kåre Willoch er rasende på de uttalelser som trekkes ut. Les hele artikkelen, freser Solberg.

Willoch er riktignok ikke rasende, men han er litt forbløffet over at hans argumenter blir brukt på denne måten.

- Hagen siterer feil. Jeg uttalte meg om prognoser for andelen muslimer i Europa, ikke i Norge. Viktige årsaker er katastrofalt lave fødselstall i Spania og Italia, og et høyt antall muslimer i Frankrike som ettervirkning av det franske koloniveldet. Dette er forhold som ikke foreligger på samme måte som i Norge. Det er uriktig. Rett og slett uriktig, sier Willoch til TV 2 Nettavisen.

Muslimsk flertall
Den omtalte artikkelen stod på trykk i Dagbladet 6. februar. Willoch frykter at opptøyene i forbindelse med Muhammed-tegningene bare er starten på sammenstøt mellom Vesten og arabiske land, og at de er et resultat av en antivestlig holdning som har bygd seg opp over lang tid. Han ser ikke tegn til at USA eller Israel vil bidra til å bygge ned hatet.

- Dette kan ende med en katastrofe for Israel. USA synker ned i bunnløs gjeld, og evnen til å finansiere Israel vil avta. Europa vil om femti år ha flertall av muslimer, og da kan ikke Israel regne med den støtten de trenger, sa Willoch til Dagbladet.

Han legger merke til at Hagen argumenterer for at Norge er en del av Europa, men understreker at sammensetningen av befolkningen er svært ulik i de ulike delene av Europa.

Kan ikke laste muslimene
- Dette handler om støtten til Israel fra Europa, for å sørge for at vi får fred så raskt som mulig. Det ville Hagen sett hvis han leste det han siterte fra, sier Willoch.

- Hvordan ser demografien ut i Norge om 50 år?

- Det avhenger helt av om vi klarer å få normale fødselstall igjen, selv om tallene ikke er like lave som i Spania og Italia. Vi kan jo ikke belaste muslimene for at europeiske unge mennesker får for få barn, sier Willoch til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag