- USA er dobbelt-moralske

Den iranske fredsprisvinneren Shirin Ebadi er kritisk til USAs rolle i Midtøsten.

03.10.06 15:16

Den iranske menneskerettighets-aktivisten mottok Nobels fredspris i 2003. Tirsdag møtte hun utenriksminister Jonas Gahr Støre i Oslo, og snakket blant annet om det iranske programmet for anriking av uran.

- Den iranske regjeringen hevder at den kun vil bruke uranet til fredelige formål, men verden stoler ikke på Iran, sier Ebadi.

Uran
Verdenssamfunnet forsøker å overbevise Iran om å stanse urananrikingen. Myndighetene i landet insisterer på at målet med programmet er å produsere elektrisitet, men mange land frykter at Iran i virkeligheten ønsker å lage atomvåpen. FNs Sikkerhetsråd har gitt Iran frist til august med å utsette programmet, en frist landet ignorerte.

- Grunnen til at verden ikke stoler på Iran er at det ikke finnes demokrati der, og at avgjørelser fattes bak lukkede dører, sier Ebadi.

- Hva synes du om USAs forsøk på å bringe demokrati til Midtøsten?
- Demokratiet har en svak stilling i Iran, men samtidig er USAs opptreden i området dobbeltmoralsk. Se hvem som er deres venner i regionen: Pakistan, Saudi-Arabia, Kuwait... ingen av disse landene er demokratiske, og Pakistan har til og med kjernefysiske våpen, sier Ebadi.

- Pakistans president Pervez Musharraf kom ikke til makten på demokratisk vis, og det er tydelig at USA handler ut fra doble standarder.

Irak
Amerikanske og sunniarabiske myndigheter har ofte anklaget Iran, et land dominert av sjiamuslimer, for å blande seg inn i politiske og militære forhold i Irak. Mange av de religiøse sjiamuslimske partiene som nå sitter ved makten i Irak har også tette bånd til Iran.

- Folket vet ikke hvilke avgjørelser som tas om Irans innflytelse over sjiamuslimene i Irak. Det tas avgjørelse bak lukkede dører i Iran. Dette er min protest mot den iranske regjeringen: folket bør kjenne til viktige avgjørelser, sier Ebadi.

Hun var den første og foreløpig siste kvinnen som har blitt utnevnt til dommer under det islamske regimet i Iran.

Fredspris
- Amerikanske medier og myndigheter har en tendens til å fremstille situasjonen i Iran som mørkere enn den faktisk er, mens den iranske regjeringen legger frem et alt for positivt bilde. Vi ønsker at verdensbefolkningen skal kjenne sannheten.

- Hva har fredsprisen hatt å si for ditt arbeid?

- Den har latt min stemme bli hørt av verdensbefolkningen. Den har hjulpet mye.

Støre og Ebadi møttes også på TV 2s frokost-TV tirsdag. Utenriksministeren berømmer Ebadi for hennes innsats.

- I en periode med så mye polarisering i verdenssamfunnet er det viktig at vi kan lytte til en slik stemme fra innen det iranske samfunnet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.