NA24.no

- USA følger FN-konvensjonen

Sist oppdatert:
Den amerikanske utenriksministeren sier ingen amerikanske militære har lov til å nedverdige eller mishandle fanger, verken i USA eller utenlands.

Regjeringen til president George W. Bush har tidligere antydet at forbudet mot slik oppførsel ikke gjaldt amerikanere som jobber i utlandet. I praksis innebar dette at CIA-ansatte kunne bruke forhørsteknikker i utenlandske fengsler som ikke er tillatt i USA, melder Associated Press (AP).

- FN-konvensjonen mot tortur gjelder amerikansk personell uansett hvor de befinner seg, enten det er i USA eller utenlands, uttalte utenriksminister Condoleezza Rice på en pressekonferanse i Ukraina onsdag.

Uttalelsene kom etter forvirring om hvorvidt CIA-ansatte har større friheter enn annet militærpersonell.

De kommer også etter sterk og langvarig kritikk fra europeiske land mot forhørsteknikker som «waterboarding», der fanger festes til et brett og dynkes med vann for å simulere følelsen av å drukne.

FN-konvensjonen mot tortur forbyr også behandling som ikke møter den juridiske definisjonen av tortur. Dette inkluderer teknikker menneskerettighetsorganisasjoner mener har blitt brukt regelmessig ved den amerikanske fangeleiren på Guantanamo Bay på Cuba, melder AP.

Mistenkte terrorister har blant annet blitt lenket til gulvet på sine celler, nektet søvn og blitt lurt til å tro at de kunne komme til å bli drept.

Rices uttalelser kom i forbindelse med hennes besøk i Ukraina onsdag, et av stoppene under hennes fem dagers besøk i Europa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere