NA24.no

- USA har en sunn økonomi

(Foto: AP/Scanpix)
USAs finansminister Henry Paulson prøver å berolige finansverdenen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I et intervju med kanalen ABC kom Paulson med noen betryggende ord for finansmarkedene. Finansministeren tok bladet fra munnen etter den verste børsuken på fire år med høy volatilitet og sterk nedgang, samt kommentarer fra tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan om at landet kan møte resesjon.

NA24 - din næringslivsavis

- Selvsagt har ingen en krystallkule. Så det vil alltid være en mulighet for at det vil bli en nedgang, alltid en mulighet. Men jeg kan ikke se det. Jeg tror vi har en sunn økonomi i USA, sier Paulson i intervjuet, ifølge Reuters.

Mange positive signaler
Han listet opp positive sider ved landets økonomi, som at eksporten og konsumentforbruket var sterk, rundt 7,4 millioner jobber har blitt skapt de siste årene. Inntektsnivået stiger og inflasjonen er kontrollert.

- Så jeg har en god følelse om den amerikanske økonomien, sier Paulson.

Presidenten for den amerikanske sentralbankens avdeling i St. Louis har også mer tro på landets økonomi enn Greenspans spådommer.

- Vi ser ikke at det kommer noen resesjon, sier Poole ifølge Reuters.

Poole, som er et medlem med stemmerett i USAs sentralbanks rentekomité i år, sa også at det ikke var mulig å totalt fjerne sannsynligheten for en kraftig nedgang i veksten. Men han ser for seg en stabil vekst også i år.

Elendig børsuke
Forrige uke var den verste børsuken i USA siden januar 2003.

Dow Jones-indeksen falt 4,2 prosent, S&P 500 endte ned 4,4 prosent. Dette er mye, for USA-børsene svinger vanligvis lite, i forhold til for eksempel Oslo Børs.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen, som ofte svinger mer, falt 5,8 prosent i løpet av uken, den verste utviklingen siden august 2004.

Det var hele syv negative aksjer for hver positive på New York-børsen fredag.

Fokus er på de mulige effektene av en markant styrking av yen-kursen den siste uken. Dette kan ramme hardt for de mange investorene som har lånt til ekstremt lav rente i Japan og investert i finansinstrumenter i andre land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere