NA24.no

- USA kan bli nye Zimbabwe

Foto: Andre Clark Utvik (NA24)
Krisefyrste er helt sikker på at økonomien blir utsatt for hyperinflasjon.

Investoren Marc Faber ble helt da han en uke før krakket i 1987 anbefalte sine daværende kunder å gå ut av aksjemarkedet. Hans nyhetsbrev til investorer, The Gloom Boom & Doom Report, er også anerkjent lesning i finanskretser. Han er med andre ord ikke kjent for å være den mest optimistiske aktøren i verdensmarkedene.

NA24 - din næringslivsavis

Nå er han ute igjen og advarer mot hyperinflasjon i den amerikanske økonomien, altså at prisene løper løpsk tilsvarende den situasjonen man ser i det skakkjørte afrikanske landet Zimbabwe.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I et intervju på Bloomberg Television sier Faber at prisveksten kan komme i nærheten av nivåene i nettopp det økonomiske marerittet Zimbabwe der inflasjonen i juli i fjor var på hele 231 millioner prosent. Dette er de siste offisielle tallene som nasjonen har publisert om prisveksten, ifølge Bloomberg News.

- Jeg er hundre prosent sikker på at USA vil gå inn i hyperinflasjon. Problemer med at statsgjelden vokser så mye er at når tiden er inne og Fed burde sette opp renten, så vil de være avventende til å gjøre dette. Da vil inflasjonen starte akselerasjonen, sier Faber.

Følg valuta og rentemarkedet her

Lave forventninger
For å få økonomien på fote har den amerikanske sentralbanken kjørt renten til bunns. Samtidig har de trykket opp milliarder av dollar til å finansiere en rekke krisepakker. Faber og andre peker på at det kan bli tungt å få opp renten igjen når markedene har stabilisert seg.

Inflasjonsforventningene er ikke høye, men Bloomberg News peker på at Casles Plossner mener at inflasjonen kan stige til 2,5 prosent i 2011. Han er ikke hvem som helst. Han er sjef for Federal Reserve Bank i Philadelphia. Dette er over det som er Feds komfortbane, som indikerer en inflasjon på mellom 1,7 prosent og 2 prosent.

Flere økonomer mener også at prisene vil falle fremover, det som kalles deflasjon, som følge av den økonomiske nedturen.

- Det er noe bekymring for inflasjonsrisikoen som kommer fra all likviditeten som blir sprøytet inn gjennom banksystemet, men det er ikke en umiddelbar fare gitt all overskuddskapasiteten i den amerikanske økonomien, sier David Cohen som er analysesjef i Singapore-baserte Action Economics til Bloomberg News. Cohen uttaler videre at han har tillit til at den amerikanske sentralbanken har en strategi for hvordan all den likviditeten som er sprøytet inn vil bli tatt ut på et fornuftig tidspunkt.

Frykt i Kina
Action Economics forventer en negativ inflasjon på 0,4 prosent i USA i år, og en oppgang på henholdsvis 1,8 prosent og 2 prosent for 2010 og 2011.

Frykt for inflasjon i USA er også noe Kineserne tar og føler på. Tidligere i år var kinesiske myndigheter tydelig bekymret for sine enorme valutareserver som er plassert i amerikansk statsgjeld. Inflasjon vil radere vekk verdiene. De har bedt om en forsikring fra amerikanske myndigheter om at verdien av pengene deres er sikre, noe som er umulig å gi for USA.

Det spekuleres nå i om Kina kjøper råvarer for kapitalen de bygger opp, i stedet for å kanalisere det til amerikanske statsgjeld.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere