*Nettavisen* Økonomi.

- USA med på valutakrig

Foto: AP (AP)

Kina mener at USAs varslede krisetiltak vil svekke dollaren

03.11.10 12:31

Kina både hevet stemmen og raslet med sablene i forkant av onsdagens sentralbankmøte i USA. Kinas handelsdepartement mener de varslede tiltakene vil gjøre dollaren svak og inflasjonsdrivende og dermed true fremvoksende økonomier.

- Presser kursen
Med andre ord anklager Kina både USA og landets sentralbank for å aktivt presse dollarkursen ned, skriver Bloomberg.

- Sammen med andre fremvoksende økonomier tvinges Kina til å importere inflasjon, skriver det Kinesiske handelsdepartementet. Og dermed raser valutakrigen videre.

Utspillet kommer etter en måned med skarp replikkveksling om en pågående internasjonal «valutakrig» og harde advarsler fra både USA og EU til Kina om at de må la sin valuta styrke seg.

Ifølge Kina er det nå USA som saboterer prosessen med sine interne økonomiske tiltak.

- Den drastiske devalueringen av dollaren har påvirket Japan, Sør-Korea og Thailand til å «intensifiere valutakrigen», skrev Kinas handelsdepartement i en skarp uttalelse, rettet mot USAs varslede økonomiske tiltak, de såkalte kvantitative lettelsene, mandag.

- På mellomlang sikt kommer dollaren til å svekkes og kappløpet om den laveste valutakursen kommer til å intensiveres, fortsatte departementet.

Vurderer valutaskatt
Siste manøver i valutakrigen var det Taiwan som sto for på mandag, med nye manipulasjoner for å bremse landets stigende valutakurser.

Sør-Korea meddelte mandag at landet vurderer å innføre ekstra skatt på utenlandske valuta, lik den Brasil nylig innførte for å minske trykket fra billige dollar som kommer inn til landet og presser den lokale valutaen opp.

USA har med sitt enorme handelsunderskudd behov for å øke eksporten sin, noe som er mye enklere når dollaren er svak. Derimot forverrer en svak dollar USAs situasjon med tanke på budsjettunderskudd og utenlandsgjeld.

- At USA ønsker å forsvare dollaren virker ikke logisk, fordi en slik strategi vil underbygge handelsunderskuddet og drive rentene i landet oppover, skriver Robert Bergqvist, SEBs sjeføkonomon.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.