NA24.no

- USA står fortsatt foran store problemer

Foto: Kevin Lamarque (Reuters)
Sist oppdatert:
Dersom partene er blitt enige om et kompromiss om budsjettet og heving av gjeldstaket, er det bare snakk en høyst midlertidig avtale. Det handler om å kjøpe seg forhandlingstid, sier USA-ekspert.

Oslo (NTB-Nina Haabeth):Hilmar Langhelle Mjelde, som er stipendiat ved Institutt for sammenlignende politikk i Bergen, sier at USA har et stort, grunnleggende problem, nemlig at det offentlige velferdsprogrammet, deriblant pensjon og helseforsikring, er for dyrt.

- Det er altså ikke balanse mellom statens inntekter og utgifter, understreker han.

- Dette er derfor en høyst midlertidig løsning. Man skyver bare på problemene, fastslår Mjelde.

Avtalen innebærer at regjeringen vil være finansiert fram til 15. januar, og gjeldstaket vil bare være hevet fram til 7. februar.

Obama er hatet
- Man har i mange år forsøkt å løse det grunnleggende problemet med å finansiere statens virksomhet. Men jeg tror ikke man klarer det med Barack Obama som president. Det må trolig en republikansk president, eller i hvert fall en president som ikke er fullt så hatet blant republikanerne, sier Mjelde.

Han understreker at republikanerne er svært uforsonlige overfor Obama.

- Tea-party-bevegelsen oppsto i 2009 som en protest mot Obama, minner han om.

Han mener at årsaken til at partene nå ser ut til å ha kommet fram til en midlertidig løsning er at alvoret har seget inn.

- USA står for ca. en firedel av verdens samlede verdiskapning, og man har forstått at denne krisen kan spre seg til resten av verden. Derfor er man villig til å strekke seg langt for å få til en midlertidig løsning, sier han.

Skadet omdømme
Mjelde mener at denne krisen allerede har fått konsekvenser for USAs omdømme i verden.

- USA liker å tenke på seg selv som en demokratisk modell for resten av verden. På kort sikt vil nok dette budsjettkaoset derfor underminere USAs rolle, blant annet i Midtøsten, der man trolig vil bli mindre mottakelige for argumenter fra USA, tror Mjelde.

Innad i USA er det foreløpig republikanerne som har tapt mest på kaoset.

- President Obama har folket i ryggen. Folk er ikke superfornøyd med ham, men meningsmålinger viser at folk mener at det nå er republikanerne som gjør dårligst jobb. Hvordan det slår ut på lengre sikt, er imidlertid vanskelig å si, Mjelde. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere