*Nettavisen* Økonomi.

- USA ville gi meg pensjon

Foto: Sergei Grits (Ap)

Omstridt president hevder USA tilbød han pensjontilværelse mot at han går av.

08.10.11 21:01

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko hevder at USA har tilbudt han pensjontilværelse i USA. Betingelsen skal være at han sier fra seg makten, og lar nye krefter slippe til. Han forsikret imidlertid folket om at han aldri vil svikte fedrelandet.

- Lukasjenko har aldri, og vil aldri finne på å svikte det hviterussiske eller russiske folket, sa han, med klar adresse til såvel landets innbyggere og makthaverne i moderlandet Russland.

På en fire timer lang mediekonferanse i landets hovedstad, Minsk, fikk russiske journalister muligheten til å samtale med mannen som kalles Europas siste diktator. I kjent Lukasjenko-stil snakket han engasjert om innenriks- og internasjonale spørsmål, og ofte valgte han å ikke svare på spørsmålene fra pressekorpset. Han snakket om at USA hadde lovet han en bekymringsfri tilværelse, og lang levetid.

Spørsmålet er hvorvidt en skal tro på det diktatoren sier. Det er ingen hemmelighet at USA ofte er villige til å strekke seg langt for å kvitte seg med diktatorer, eller for å etablere demokrati rundt omkring i verden. Når det er sagt, så er Lukasjenko kjent for å ha sin egen oppfatning av hva som er sant eller ikke.

Jobben som diktator i Hviterussland synes å være svært lukrativ. I den russiske Lukasjoenko-dokumentaren “God Father” kommer det frem at landets førstefamilie sies å ha en formue på mellom 8-12 milliarder dollar. Det er derfor tvilsomt at Lukasjenko vil være fristet av en amerikansk pensjon som neppe står i stil med de summene han er vant til. Dokumentaren forteller også historien om en grisk og brutal diktator, som sperrer inne opposisjonelle, og som kontrollerer all næringsvirksomhet i det utsultede landet.

Lukasjenko hevder at folket elsker han, og viser til den overbevisende valgseieren fra i fjor, da 80 prosent av befolkningen angivelig skal ha stemt på han. Opposisjonen kom da med beskyldninger om grov valgfusk og krevde en ny avstemning, uten Lukasjenko, som sa plent nei. Hans ord er lov i Hviterussland, så sånn ble det. 700 mennesker ble arrestert etter protestaksjonene i kjølvannet av valget, inkludert flere av presidentkandidatene. Dette var også tema på mediekonferansen. Lukasjenko gjorde som diktatorer pleier, han anklaget vesten for å finansiere opposisjonen.

- For dem er jeg en som representerer en helt annen ideologi. De kommer aldri til å anerkjenne meg. Aldri. De bryr seg ikke om at jeg ikke er korrupt. Det er ikke rart, bare se på alle skurkene der borte sa han, med klar referanse til USA.

Lukasjenko fortsetter

- Det er bare noe tull at de kjemper mot korrupsjon. Se på monarkier som Saudi-Arabia eller Storbritannia. Hvordan kan du si at Hviterussland har et lite demokratisk system, sammenliknet med disse landene som blir behandlet som allierte?

Lukasjenko har sittet som landets øverste og eneste leder siden 1994, og har i alle år manøvrert mellom øst og vest. Mye tyder på at han nå vender seg mot Kreml. Han benekter også for ryktene om at det er knute på tråden mellom han selv og lederne i Moskva.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.