NA24.no

Handelsbanken Capital Markets, Knut Anton Mork, Shakeb Syed
Handelsbanken Capital Markets, Knut Anton Mork, Shakeb Syed Foto: Falch, Knut (Scanpix)

- USAs kredittverdighet kan svikte

Sist oppdatert:
Sjeføkonom har vært på lynvisitt i New York.

- Vi var på lynvisitt i New York forrige uke og fire inntrykk står igjen, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets i en rapport.

Han fremhever at risikoen for at tilliten til statens kredittverdighet skal svikte, er reell, og konsekvensen kan i så fall bli langvarig inflasjon.

Stor bekymring
De langsiktige statsfinansene skal også vekke større bekymring enn på lenge.

- Risikoen for at tilliten til statens kredittverdighet skal svikte, er reell. Konsekvensen kan i så fall bli langvarig inflasjon, selv om ingen i Fed eller i Obama-administrasjonen i dag ønsker dette, skriver Mork.

Han mener risikoen er spesielt stor dersom Feds pengepolitiske uavhengighet skulle trues. Dette er det derfor verd å følge med på mener han.

- Når de inflasjonsforventningene som nedfelles i markedspriser og – renter ikke er høyere, forklares dette med at sikkerheten om framtidig inflasjon er svært stor i begge retninger. Derfor utgjør de en litt mager trøst, mener han.

Dette skal også gjelde for USAs lave gjeld i forhold til bruttonasjonalprodukt i sammenlikning med en del andre land, for dette hjelper lite dersom framtidige budsjetter ikke ser ut til å kunne nærme seg rimelig balanse.

Langsomst
Mork skriver at innhentingen i den amerikanske økonomien går langsomt.

- Den etterspørselsveksten som skulle ha brakt aktivitetsnivået tilbake dit det var før resesjonen, er ikke til stede. Kanskje har også finanskrisa dempet økonomiens aktivitetspotensial, skriver Mork.

Han mener vi kommer tilbake til vekstratene før resesjonen, men ikke nivået før på lang tid.

Stor innvirkning
Flere og flere økonomer kommer fram til at finanspolitikken i dagens situasjon kan ha hatt større virkning enn mange modeller normalt skulle tilsi.

- Grunnen til dette er først og fremst at korte renter ikke påvirkes fordi de ikke kan kuttes videre, skriver Mork, og forklarer med at de som studerte økonomi på femti- og sekstitallet trolig nikker gjenkjennende til dette.

- Selv i den gamle IS-LM-modellene (Red. anmerk modeller som viser fluktuasjoner i renten) får finanspolitikken stor virkning i såkalte likviditetsfeller, heter det, og han legger til at når resesjonen likevel ble så alvorlig som den ble, kan dette dels tilskrives de vanlige tidsetterslepene i finanspolitikken, men dels som en indikasjon om at det hele kunne ha blitt atskillig verre dersom finanspolitikken ikke hadde blitt brukt.


Reguleringer
Det ligger også finansielle reguleringer er i støpeskjea i Amerika.

- Noe av dette kan gjøres uten ny lovgivning. Noen slike kom allerede på fredag i form av nye krav fra Fed (Red. anmerk den amerikanske sentralbanken) om at bonuser og annen kompensasjon ikke må utformes slik at unødig risiko skapes. Dette dreier seg spesielt om kompensasjon som oppmuntrer til kortsiktig gevinst på bekostning av langsiktig soliditet, ikke om generelt lønnsnivå, heter det.

Dels kom det også i begrensninger fra Finansdepartementet i avlønning av sjefer i de institusjonene som fortsatt mottar offentlig støtte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere