- Utenkelig fra en norsk rettssak

Foto: Meek, Tore (Scanpix)

Per Edgar Kokkvold mener norske medier går ut over vanlig praksis i Kongo-rettssaken.

22.10.09 14:55

Flere store norske medier har vist stills og levende bilder fra Tjostolv Molands åpenbart forvirrede opptreden i rettssalen i Kisangani i går. TV 2 Nyhetskanalen hadde livedekning og flere nettsteder hadde levende bilder fra rettssalen. I dag bruker flere av de store avisene bilder av Molands store følelsesmessige forandringer. Dagbladet bruker blant annet forsiden til bildene og tittelen «Se hvor syk han er» (se forsiden nederst i saken).

«Se Tjostolv freake ut»
«Onsdag rigget vi opp for direktesending fra retten. Selv om vi visste at Tjostolv Moland slet med åpenbare psykiske problemer. Vi satte et kamera mot ham, og gjorde det mulig for hjemmeredaksjonene (TV 2 Nyhetskanalen og tv2.no) å sende direkte fra retten. Litt sånn - «Se Tjostolv freake ut Live!"», skriver TV 2-reporter Fredrik Græsvik i sin blogg.

Han stiller samtidig spørsmålet om det er «etisk forsvarlig å vise direkte nærbilder av en mann som er i ferd med å miste grepet?»

- Det er det forskjellige meninger om også i vår redaksjon. Svaret er ikke enkelt. Å publisere bildene av Moland kan kategoriseres som et overgrep mot ham. Åpenbart. Derfor må det være en annen grunn til å gjøre det enn at folk vil ha det. For meg er det tyngstveiende argumentet at det er viktig å vise hvordan retten i Kisangani behandler en mann som er syk, skriver Græsvik.

- Ville ikke vist tilsvarende fra Norge
I Vær Varsom-plakatens punkt 3.9 heter det:«Opptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosessen. Vis særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser. Misbruk ikke andres følelser, uvitenhet eller sviktende dømmekraft. Husk at mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre.»

Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold sier til NA24 Propaganda at ingen norske medier ville vist tilsvarende bilder hvis det hadde vært en norsk rettssak.

- Det hadde vært helt utenkelig. Men når det er sagt er ikke dette noen vanlig rettssak, det fremstår som et sirkus sett med vestlige øyne. Vær Varsom-plakaten omtaler situasjoner som dette og det skal ligge sterke journalistiske grunner til hvis man skal velge å bryte med reglene, sier Kokkvold.

Han mener Molands rettssikkerhet kan ha blitt styrket av å vise bildene, men at det kunne ha blitt gjort på en annen måte enn å vise en mann i psykisk ubalanse.

- Dette er et journalistisk valg som redaktøren må forsvare, sier Kokkvold.

Vurderte å stoppe sendingen
Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 sier de vurderte å stoppe sendingen da Moland viste seg å være i psykisk ubalanse.

- Det var en diskusjon på det på formiddagen i går og vi vurderte at vi ville fortsette å filme av hensyn til Molands rettssikkerhet. Det har vært et poeng å dokumentere behandlingen Moland har fått i retten og i hvilken tilstand han er. Det var en løpende vurdering og vi valgte etter hvert å zoome ut og ikke vise et så tett utsnitt på Moland, sier Årsæther til NA24 Propaganda.

Nyhetsredaktøren mener man kan argumentere for at man ikke brøt med hvordan pressen bør opptre.

- Du kan like godt si at vi har en plikt til å vise hva som skjer i denne saken, sier Årsæther.

Han er slett ikke enig i Kokkvolds utsagn om at disse bildene aldri ville vært vist fra en norsk rettssal.

- Det er jeg ikke enig med Kokkvold i. Hadde det skjedd noe tilsvarende i en høyprofilert rettssak, av typen Baneheia-saken, tror jeg ikke han ville fått rett i det kategoriske utsagnet, sier Årsæther.

Vaktsjefen i Nyhetskanalen har i dag besluttet å ikke fortsette livesendingen fra rettssalen i Kisangani i dag.

- Som jeg sa var det et poeng å dokumentere behandlingen av Moland. Nå er det gjort og vi har ikke like saklig grunn til å fortsette. Men dette er spørsmål hvor svarene ikke svarte eller hvite, det er en gradering hvor vi fortløpende vurderer hva vi skal dekke og hvordan vi skal dekke det, sier Årsæther.

Beklager forsidetekst
Dagbladets kultur- og debattredaktør Petter Raaum sier til Nettavisen at de beklager forsideteksten, men forsvarer bildebruken.

- Om tittelen er det å si at den er umusikalsk, den passer dårlig til denne sakens alvor og den burde ikke stått på trykk, sier kultur- og debattredaktør i Dagbladet, Petter Raaum, til Nettavisen.

Han mener likevel at bildebruken kan forsvares.

- Når det gjelder bildene, mener vi det er relevant å trykke dem fordi det på mange måter er Molands helsetilstand denne saken nå handler om, sier Raaum til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.