NA24.no

- Utenlandske eiere bra for Norge

Norske bedrifter som blir kjøpt opp av utlendinger skaper 30 prosent høyere vekst enn gjennomsnittet.

Les NA24 på mobil

Nyhetsbrevet MandagMorgen gjengir hovedinnholdet i en bok som heter «Hvem eier Norge» og er skrevet av et forskerteam. Teamet har gått gjennom alle eierskifter i norsk næringsliv mellom 1997 og 2000. Hovedkonklusjonen er at utenlandske oppkjøp fører til høyere lønninger til de ansatte, og økte skatteinntekter til staten, ifølge NTB.

NA24 - din næringslivsavis

Sjeføkonom i LO, Stein Reegård, er skeptisk til å trekke klare konklusjoner av den type analyser forskerteamet har gjort.

- Jeg er skeptisk til å allmenngjøre konklusjonene, sier Reegård.

Ikke bare oppturer
Forskerne viser til eksempler som også peker i negativ retning. Mens mange overtakelser av norske kunnskapsbedrifter har gitt bedriftene en eventyrlig vekst, har for eksempel overtakelsen av Freia vært rene katastrofen.

Forklaringen er at Kraft Foods ikke var interessert i annet enn adgang til nordiske og europeiske markeder via Freias kjente merkevarer.

Utflyttet
Dermed ble produksjonen flyttet til lavkostland der folk med lave lønninger produserte de norske og svenske storslagerne for sjokoladehungrige svensker og nordmenn

Verdiskapingen defineres som ordinært driftsresultat, lønn, skatt og renter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere