*Nettavisen* Økonomi.

- Utøya tilhører de døde

Minnestein ved utvika camping 3. oktober 2011 Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

- Skolen i Beslan er ikke bygget opp, og det er ingen nye tvillingtårn på Ground Zero i New York.

25.06.12 17:10

I oktober i fjor var forfatter Roy Jacobsen med da Utøya ble åpnet for norsk presse etter massakren 22. juli, og skrev i A-magasinet om sine opplevelser og følelser etter besøket.

I dag, snart et år etter tragedien på Utøya, mener han at «øya tilhører de døde».

- Det er noe med respekten for de døde, sier Jacobsen.

- I denne saken er det to helt legitime interesser som står mot hverandre. Mange vil mene at man i så liten grad som mulig bør la seg påvirke av terrorhandlingene, og at Utøya derfor må gjenoppbygges og tas i bruk av AUF så snart som mulig. Respekten for de som døde er imidlertid også viktig, og de dødes interesser vinner som regel frem, sier Roy Jacobsen.

Sammenligner med Auschwitz
Forfatteren og samfunnsdebattanten forteller at han har stor forståelse for de som i kjølvannet av blodbadet 22. juli mente at terroristen ikke skulle få ødelegge Utøya som et sted for avkobling og sosialdemokratisk tankegods

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Siv-Elin Nærø / Cappelen Damm

- Jeg tror ikke det er mulig å gjenreise Utøya som et sted for avkobling, ferieminner og politikk, sier Jacobsen.

Han understreker at han uttaler seg på bakgrunn av egne følelser og av hva som har blitt gjort før. Jacobsen viser til eksempler på steder hvor tragedier har funnet sted.

- Det bodde mange jøder i Auschwitz før andre verdenskrig, i dag bor det ingen der. Skolen i Beslan er ikke bygget opp, og det er ingen nye tvillingtårn på Ground Zero i New York.

- Et nasjonalt traume
Bjørn Ihler overlevde massakren på Utøya. Han er enig med Roy Jacobsen i at AUF heretter bør finne et annet sted å arrangere sin tradisjonelle sommerleir .

«La Utøya få ha den verdien den nå har som symbol. Ikke tramp på de dødes grav. Ikke åpne arrene etter det nasjonale traumet», skriver Ihler i Aftenposten mandag.

Ihler, som kom seg unna massemorderen og hjalp to mindreårige gutter under flukten, tar i innlegget for seg det som har vært AUFs mantra etter 22. juli-terroren, at de skal ta Utøya tilbake.

- Mennesker uten empati
Innspillene fra Ihler og Jacobsen møtes av ulike reaksjoner. Noen mener AUF selv bør ha kontrollen over hva som skal skje med øya.

«Hvis noen ønsker å dra dit og bruke øya er det vel opp til de det gjelder, ikke Roy Jacobsen. Å lage et monument for ofrene er en ting, men en lager samtidig monument for ABB. Øya er privat så det er opp til AUF», skriver en av Nettavisens lesere i kommentarfeltet.

«Respektløst å arrangere politiske møter på denne plassen. Hvem av ungdommene vil få fred i ett telt der ute etter det som har skjedd der? Det må i tilfelle kun være mennesker totalt uten empati», skriver en annen.

«Er sikker på at mange av de avdøde hadde ønsket at de skulle fortsette å bruke Utøya som en sommerleir.. Ett dårlig minne kan ikke ødelegge for tusen gode minner..», er det også en som mener.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.