NA24.no

(Scanpix/Montasje)

- Utrolig av Navarsete

Sist oppdatert:
Tidligere statsråd Kristin Clemet langer ut mot Navarsetes dømmekraft.

Tidligere statsråd Kristin Clemet (H) er sjokkert over nyheten om at tidligere Liv Signe Navarsete (Sp) samferdselsminister mottok et gullsmykke til 26.500 kroner.

Gaven ble gitt i forbindelse med at statsråden døpte fergen MS «Bergensfjord» for det tidligere Røkke-selskapet Aker Yards.

Opplysningen har boblet til overflaten etter at kritikken i mot statsrådenes gaver fra fjernt og nær har blitt kjent. Navarsetes gave er imidlertid den største fra en norsk næringslivsleder.

Les mer: Fikk gullarmbånd - bevilget millioner

- Utrolig
«Selv syns jeg det er utrolig at en statsråd syns det er greit å beholde en slik gave. Hva slags vurdering og dømmekraft ligger til grunn for å komme til en slik konklusjon? Statsråden har formodenlig hørt om at store bedrifter nærmest har nulltoleranse mot å gi og motta gaver, så hva fikk henne til å tro at det er i orden at Regjeringen kan gjøre det?» skriver Clemet på sin blogg.

Hun skriver at en statsråd mottar mange gaver og at det kan fremstå som uhøflig og sårende å takke nei.

«Etter min mening bør det ikke være så vanskelig å utøve et fornuftig skjønn i slike tilfeller. Selv donerte jeg stort sett alle gavene jeg fikk, til departementet.» skriver Clemet, som har vært statsråd i ulike departementet og sist frem til høsten 2005.

Clemet mener det må være greit å beholde gaver av svært begrenset verdi, for eksempel en blomst, en CD eller en bok, men avslutter:

«Alle gaver av større betydning bør få en minister til å reagere - i hvert fall hvis han eller hun har dømmekraften i behold.»

Les hele bloggkommentaren hos NA24

- Alvorligere enn tepper
Også Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum reagerer kraftig på Navarsetes handling.

- Sunn fornuft tilsier at et armbånd i hvitt gull til 26.500 kroner fra en av landets største næringslivsledere ikke er et souvenir, kommenterer han.

- Saken er mye mer alvorlig enn teppene fra Afghanistan. For det første er det ikke noe sedvane å ta imot gaver i 26.500 kroners-klassen her i landet. Nå kjenner ikke jeg gavekulturen i Liv Signe Navarsetes familie. Men for vanlige lønnsmottakere er en gave til 26.500 kroner noe man kanskje får en gang i livet. Det er ikke noe man glemmer i farten, mener Stavrum.

Les hele kommentaren til Stavrum her

Navarsete Reagerer
Samferdselsdepartementet reagerer på oppslaget. I en epost fra ekspedisjonssjef Anne Marie Storli i samferdselsdepartementet heter det at:

«Alle beslutninger vedrørende de fem gassferjene ble fattet i 2004, altså før Liv Signe Navarsete tiltrådte som samferdselsminister i 2005».

Hun skriver videre at regjeringen ikke var involvert i anbudskonkurransen for tildelingen av de to fergesambandene på E39.

Les mer: Navarsete reagerer

Tabu i næringslivet
Fredag ettermiddag gjorde Jens Stoltenberg helomvending, og fra nå av får ikke statsrådene beholde luksusgavene. Heretter må regjeringens medlemmer følge de samme gavereglene som gjelder for offentlige tjenestemenn.

Det absurde i denne saken er at reglene Jens Stoltenberg innfører for seg og sin regjering, har vært fulgt av store norske bedrifter i mange år. Spesielt bedrifter der staten har en betydelig eierinteresse.

Her er hovedregelen klar; det er ikke lov å motta gaver verdt mer enn cirka 500 kroner.

Dersom en ansatt i disse bedriftene må ta imot dyrere gaver, så skal de gis videre til bedriften.

Les mer: Sjekk hvor bakpå Jens og Jonas er

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere