- Utsetter rentekutt

Foto: Morten Holm/Scanpix

Sjeføkonom tror sentralbanksjef Svein Gjedrem drøyer rentekutt.

12.01.09 08:52

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror høyere inflasjon enn ventet gjør at sentralbanksjef Svein Gjedrem drøyer rentekutt.

NA24 – din næringslivsavis

I forrige uke viste tall fra Statistisk sentralbyrå at kjerneinflasjonen i desember kom inn på 2,6 prosent. Dette var høyere enn konsensus blant analytikerne på 2,5 prosent, og høyere enn Morks anslag på 2,4 prosent.

- Utsetter rentekutt
- Selv om dette innebar en liten nedgang fra 2,8 prosent i november, er det tydelig at vi ikke ser samme kollaps i inflasjonen i Norges som i våre naboland, skriver Mork i notatet til sine kunder mandag morgen.

Den høye inflasjonen fører til at Gjedrem vil utsette de varslede rentekuttene, tror Mork.

- Vi tror ikke inflasjonsoverraskelsen er stor nok til å la nye alarmklokker ringe i Norges Bank. Men den kan nok være grunn nok for sentralbanken til å spre videre rentekutt litt mer ut over tid enn det vi så for oss i desember. Derfor har vi foretatt en liten endring i renteprognosene våre slik at vi nå ser for oss ett 50 bp (basispunkter, red.anm.) kutt 4. februar og ett til av samme størrelse 25. mars i stedet for ett eneste 100 bp kutt 4. februar. Så holder vi fast ved forventningen om til sammen 50 bp videre kutt innen sommeren, slik at sentralbankrenta da blir liggende på 1,5 prosent, skriver Mork.

Han venter at Norges Bank vil ta det siste rentekuttet i mars.

Bekymret for kronen
Mork forklarer at kjerneinflasjonen var høyere enn forventet blant annet på grunn av økte matvarepriser.

- Dette er kanskje ikke så bekymringsfullt fordi det kan kalles et etterslep idet de norske matvareprisene, på grunn av våre jordbruksreguleringer, beveget seg langsommere opp enn hos våre naboland tidligere i fjor, anfører Mork.

Men sjeføkonomen er langt mer bekymret for den svake kronen. Dette sendte prisene på møbler, hvitevarer og kjøretøyer oppover, ifølge Mork, om ikke er videre positiv med tanke på utsiktene for norsk økonomi i 2009.

- Vår forventning er at norsk økonomi kommer til å utvikle seg svært svakt i inneværende år, mener Mork.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag